Internațional

Rusia amenință cu arme nucleare, după ce SUA a permis Ucrainei să utilizeze rachete ATACMS

Moscova amenință cu arma nucleară din cauza permisiunii Statelor Unite pentru Ucraina - să lovească teritoriul Federației Ruse cu rachete ATACMS. Liderii occidentali nu reacționează la șantaj. Nu sunt indicii că Moscova va folosi arma nucleară în Ucraina, au transmis responsabilii de la Pentagon. America totuși și-a închis ambasada de la Kiev, pentru că există pericolul unor bombardamente rusești masive. la fel a făcut Spania, Grecia și Italia. Între timp, diplomația de la Chișinău a anunțat că ambasada țării noastre la Kiev lucrează în regim normal cu toate măsurile de precauție care se impun.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Acum trei zile, președintele Statelor Unite Joe Biden le-a permis ucrainenilor să lovească teritoriul Federației Ruse cu rachete ATACMS care ajung la 300 de kilometri. The New York Times a scris referindu-se la oficiali de la Kiev și Washington că Ucraina a bombardat un depozit de muniții din regiunea Briansk. Ministrul de război al Rusiei a anunțat ieri că oblastiul rusesc de la frontieră a fost atacat cu șase rachete americane dar nu a raportat victime sau pagube. Iar șeful externelor, Serghei Lavrov a declarat în cadrul reuniunii G20 din Brazilia, unde s-au întâlnit liderii mondiali, că lansarea unei rachete de înaltă tehnologie ar fi fost imposibilă fără operatori americani.

„Direcțiile doctrinei noastre nucleare sunt astăzi oficial publicate. A fost legiferat tot ce anunța public președintele acum aproape o lună. Spre că această doctrină, ei să o citească temeinic, nu așa cum interpretează carta Națiunilor Unite, adică văd doar ce le convine”, a declarat Serghei LAvrov, ministrul de Externe al Rusiei.

Doctrina actualizată marchează extinderea condițiilor în care Kremlinul poate decide folosirea armele nucleare, de exemplu, și în cazul unui atac convențional masiv asupra Rusiei sau Belarusului, care implică sprijinul unei puteri nucleare. Președintele de la Kiev Zelenski susține că suveranitatea și securitatea Ucrainei nu e de vânzare și a evitat să răspundă direct dacă a lovit teritoriul Rusiei cu rachete americane.

„Scuzați-mă, dar fără multe detalii. Ucraina are capabilități de rază lungă. Ucraina are drone de rază lungă, produse local. Avem acum și racheta Neptun de rază lungă, și nu doar una. Avem și ATACMS. Și le vom folosi pe toate”, a declarat Zelenski.

Oficialii occidentali consideră că amenințarea nucleară a Moscovei este o demonstrație de iresponsabilitate.

„Rusia trebuie să se conformeze principiului că un război nuclear nu poate fi câștigat și prin urmare nu trebuie purtat. Orice apel la război nuclear înseamnă iresponsabilitate. Trebuie să le spunem lucrurilor pe nume. Nu este prima dată când Putin joacă cartea nucleară”, a declarat Josep Borell.

„Această retorică iresponsabilă a Rusiei nu ne va descuraja să sprijinim Ucraina. Conflictul are o mie de zile. O mie de zile de agresiune a Rusiei, o mie de zile de sacrificiu în Ucraina”, a menționat Keir Starmer, prim-ministrul Marii Britanii.

„Nu suntem surprinși de actualizarea doctrinei nucleare a Rusiei. E ceva ce au semnalat săptămânile trecute, că intenționează să facă. Este aceeași retorică iresponsabilă pe care am văzut-o, sincer să vă zic, și în ultimii doi ani. Așadar vom monitoriza situația în continuare, dar nu avem indicii că Rusia se pregătește să folosească arma nucleară în Ucraina”, a subliniat Sabrina Singh, comunicatoare la Pentagon.

„Indiferent ce spune Rusia, nici Statele Unite și nici NATO nu pun în pericol Rusia. Retorica războinică și iresponsabilă a Rusiei nu face bine securității Rusiei. Nu am văzut vreun motiv ca să ne ajustăm și noi poziția nucleară. Dar vom continua să chemăm Rusia să renunțe la retorica războinică și iresponsabilă”, a declarat Matrhew Miller, comunicator al Departamentului de stat.

Citește mai mult