Revista presei // Detalii despre persoanele implicate în fraudele electorale
Declarațiile referitoare la soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, dar și detaliile despre persoanele implicate în fraudele electorale. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Într-un interviu pentru Moldova 1, vicepremierul Oleg Serebrian a reafirmat angajamentul Chișinăului pentru o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, în urma prezentării unui document-declarație de către Tiraspol, în cadrul reuniunii 1+1. Serebrian a subliniat că, deși documentul are un caracter simbolic, acesta contribuie la întărirea încrederii cetățenilor și a comunității internaționale. Totodată, el a precizat că Chișinăul susține principiile enunțate, dar consideră că textul declarației ar trebui să includă elemente mai clare și concrete pentru a reflecta angajamentele părților în vederea evitării escaladării conflictului.
Până în prezent au fost confirmate implicarea a cel puțin 140.000 de persoane în fraudele electorale, dar numărul ar putea fi mai mare, a declarat președintele Comisiei de Securitate Națională, Lilian Carp, transmite Radio Chișinău. El spune că fraudele din acest an au fost facilitate de lacunele legislative care au afectat capacitatea instituțiilor de a combate eficient cumpărarea voturilor, în special prin aplicațiile electronice. Carp a menționat că au fost identificate două noi forme de corupere electorală: donațiile fictive și utilizarea aplicației PSB a unei bănci rusești. De asemenea, el a precizat că organizațiile legate de Moscova, inclusiv „Evrazia” și „Centrul cultural moldovenesc”, coordonate de Ilan Șor, au fost implicate în instruirea unor grupuri de tineri pentru a organiza destabilizări în Republica Moldova, cu ajutorul unor experți din Rusia, Kazahstan și Uzbekistan. În acest context, Carp a subliniat că este esențială modificarea legislației pentru a oferi autorităților mai multe pârghii de intervenție rapidă împotriva fenomenului de corupere electorală prin intermediul tehnologiilor moderne.
Europa Liberă informează despre întârzierea validării rezultatelor alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, un proces care depinde de soluționarea unor contestații legate de desfășurarea alegerilor. Pavel Postica, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, a precizat că până în prezent au fost depuse mai mult de 10 contestații electorale, majoritatea dintre acestea fiind deja soluționate de Curtea Supremă de Justiție. Cu toate acestea, există încă un litigiu care urmează să fie examinat, și anume o contestație referitoare la regulamentul pentru organizarea votului prin corespondență, care a fost introdus pentru prima dată la aceste alegeri. Această contestație va fi analizată de CSJ pe 27 noiembrie. Deși CEC a transmis procesul verbal și raportul privind alegerile prezidențiale către Curtea Constituțională pe 9 noiembrie, validarea oficială a rezultatelor nu poate avea loc mai devreme de soluționarea tuturor contestațiilor. Potrivit Codului Electoral, Curtea Constituțională trebuie să examineze raportul în termen de 10 zile, dar acest termen începe să curgă doar după ce toate contestațiile sunt rezolvate de autoritățile electorale și instanțele judecătorești. Aceasta explică întârzierea în procesul de validare a rezultatelor.
Premierul Dorin Recean a comentat plecarea fostului ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, într-un interviu acordat Ziarului de Gardă. Deși a fost întrebat de mai multe ori despre motivele demisiei și dacă a fost mulțumit de mandatul lui Spînu, Recean a evitat să ofere detalii concrete, repetând același răspuns de șase ori. Premierul a subliniat că știa despre plecarea acestuia înainte de a vedea mesajul postat de Spînu pe rețelele sociale, adăugând că respectă decizia fostului ministru și considerentele care au stat la baza acesteia. Atunci când a fost întrebat în mod insistent despre discuțiile avute cu Spînu, Recean a reafirmat, pentru a treia oară, același răspuns: „Respect decizia domnului Spînu și considerentele pe care le-a avut”.