Ororile războiului din Ucraina, reflectate într-o colecție de mărci poștale și fotografii, la Muzeul de Istorie Militară din Chișinău
Ororile războiului din Ucraina sunt reflectate într-o colecție de mărci poștale și o expoziție de fotografii, lansate la Muzeul de Istorie Militară din Chișinău. Evenimentul, organizat de filiala Poștei Române în Republica Moldova în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, marchează 1000 de zile de război în Ucraina și are genericul „Lupta continuă”. Concomitent, colecția de cărți poștale a fost lansată și în România.
Dramele războiului, surprinse prin obiectivul fotografilor ucraineni, reflectă realitățile dure ale invaziei ruse. Sunt imagini apocaliptice din timpul luptelor: clădiri distruse, oameni devastați de durere.
„Mi-a atras atenția în mod special o poză cu fetița gimnastă fără un picior. Este imposibil să privești fără emoții și să înțelegi dramatismul prin care trece acum poporul ucrainean într-un război nedrept”;
„Eu văd foarte multă durere, suferință”;
„Vedem toată drama războiului din Ucraina, toată barbaria, suferința omenească și vedem că războiul nu-i o joacă, războiul e ceva strașnic”;
„Suferim alături de poporul ucrainean, fiindcă are așa mari pierderi. Sunt semenii noștri și toți suntem frați ca oameni”, spun vizitatorii.
Asemenea evenimente au fost organizate și în România. Ele reprezintă un gest de solidaritate cu poporul ucrainean și oferă o perspectivă privind impactul războiului asupra vieții oamenilor.
„Poșta Română a lansat 10 cărți poștale cu ilustrații, poze reale de pe frontul din Ucraina. Acest eveniment este marcat în toate sucursalele din România, inclusiv la Chișinău de subsidiara Poștei Române”, a menționat Valeriu Strungaru, reprezentant al Poștei Române.
„Ieri am marcat o aniversare tristă - o mie de zile de război, de agresiune a Rusiei asupra Ucrainei. Expoziția este foarte importantă, este un gest de solidaritate atât de necesar și suntem foarte recunoscători organizatorilor”, afirmă Iulia Kliciko, prim-secretar, Ambasada Ucrainei.
Cei prezenți au avut posibilitatea să expedieze gratuit mesaje pe cărțile poștale oferite de organizatori, pentru a sensibiliza destinatarii cu aceste imagini ale groazei și pentru a susține Ucraina în lupta pentru libertate:
„Am luat două cărți poștale, imagini de război, explozii, tristețe, drame, care se întâmplă în țara vecină. Am dori să se încheie pașnic, corect față de poporul ucrainean și față de toată lumea civilizată”;
„Eu sunt fost militar, deci am ales imagini cu un militar al armatei ucrainene care luptă pentru libertatea ucrainenilor și ne asigură și nouă pacea”.
Expoziția de fotografii a fost donată Muzeului de Istorie Militară de către Poșta Română.
„Sperăm ca prin proiectul „Cunoașteți armata și istoria” să ducem această expoziție prin alte garnizoane și localități ale Republicii Moldova pentru a informa populația, a sensibiliza opinia publică și societatea”, a declarat Vitalie Ciobanu, director la Agenția Științe și Istorie Militară.
Expoziția de fotografii cu genericul „Lupta continuă” și cele 10 cărți poștale cu tematica războiului din Ucraina pot fi văzute la Muzeul de Istorie Militară din Chișinău timp de o lună.