Politic

Pregătirea instituțiilor statului pentru contracararea corupției politice, subiect discutat de reprezentanți ai ONG-urilor cu președinta Maia Sandu

Pregătirea instituțiilor statului pentru a contracara corupția politică, în special cea electorală înainte de următoarele alegeri parlamentare, a fost principalul subiect discutat de reprezentanții societății civile la consultările cu președinta Maia Sandu, a declarat directorul de program al Asociației „Promo-LEX”, Nicolae Panfil, pentru Radio Moldova. Acesta s-a referit la îmbunătățirea cadrului legal în contextul monitorizării alegerilor precum și la unele lacune care au afectat reziliența Republicii Moldova în ceea ce privește finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor.

Am vorbit despre justiția instituției de forță, contribuția și ce ar trebui să se întâmple pentru ca să fim mai eficienți în acest sens. Ne-am referit și la necesitatea de-a avea o comunicare, o interacțiune cu categoriile respective de cetățeni care au fost abordați și de Șor, și de Recean respectiv. Rebuie să existe discuție și înțelegere a preocupărilor și riscurilor la care se supun. Am văzut că nu prea s-a discutat cu aceste persoane, practice partidele politice prea puțin le-a abordat, cu excepția lui Șor”, a spus Nicolae Panfil.

Instituțiile statului ar trebui să reacționeze mai rapid la cazurile de corupție politică, susține directoarea Executivă a Transparency International Moldova, Lilia Zaharia. Potrivit acesteia, au fost propuse unele recomandări, inclusiv de modificare a unor aspecte ale Codului Electoral.

Care timp se poate numi campania electorală, astfel ca organele poliției să aibă timp să analizeze acele sesizări și petiții și, totodată, să poată constata și aplica unele sancțiuni chiar în perioada electorală, fiindcă din practica precedentă este că petiționarii depun sesizări la poliție și acestea sunt documentate într-un timp foarte scurt. După aceea, în cazul în care se aplică o contravenție aceste dosare merg în instanța de judecată și tergiversează foarte mult. Practic avem de la o campanie electorală la alta persoane care, deși anul trecut au admis de exemplu încălcări, nereguli inclusiv la finanțare, până la următoarea campanie ei nu sunt sancționați”, a menționat Zaharia.

Precizăm că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut consultări pe subiectul combaterii corupției politice, în special a celei electorale, cu mai mulți experți din domeniul juridic și cel al drepturilor omului. Aceștia au subliniat urgența problemei și au venit cu mai multe propuneri despre cum poate fi îmbunătățită legislația și consolidate instituțiile publice, astfel încât să poată fi protejată mai bine democrația și garantat dreptul cetățenilor la un vot liber, fără interferențe din afara țării. Consultările vor continua în perioada următoare, pentru a îmbunătăți planul de măsuri și a asigura o implementare rapidă și eficientă a schimbărilor necesare.

Citește mai mult