Republica Moldova ar putea accesa de la FMI 148,3 milioane de dolari SUA
Republica Moldova va putea accesa anul viitor de la Fondul Monetar Internațional 148,3 milioane de dolari SUA în cadrul programelor curente. La un acord la nivel de experți au ajuns autoritățile moldovene și misiunea FMI, condusă de Alina Iancu, care a purtat discuții la Chișinău. Acest acord se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI și Consiliul de directori executivi la mijlocul lunii decembrie curent. Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programelor curente va constitui circa 810 milioane dolari SUA.
Șefa Misiunii FMI, Alina Iancu a menționat că se atestă rezultate bune în ceea ce privește indicatorii cantitativi, în paralel cu realizarea neuniformă a reformelor structurale. „Autoritățile au îndeplinit condițiile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și cel al întreprinderilor de stat. Totodată, în curând urmează să fie prezentate spre adoptare Parlamentului modificările legislative pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei. Acțiunile convenite privind înființarea Curții Anticorupție și asigurarea dotării corespunzătoare cu personal a Procuraturii Anticorupție sunt în curs de desfășurare. Trecerea de la acordarea de subvenții pentru energie în factură la transferuri în numerar bine direcționate s-a realizat la timp, până la începerea sezonului de încălzire. Alte măsuri de reformă convenite în cadrul programului RSF sunt în curs de desfășurare, dar va fi necesar mai mult timp pentru finalizarea lor”, a menționat Alina Iancu într-un comunicat remis de FMI.
Experții FMI au constatat că economia Republicii Moldova, afectată de influența războiului dus de Federația Rusă în Ucraina și de șocurile asociate cu prețurile la resursele energetice, se redresează, iar inflația s-a plasat în limitele intervalului de țintire. În context FMI prognozează o creștere economică de 2,6 la sută în 2024 și 3 la sută în 2025. Această creștere se datorează, în principal, cererii interne puternice.
„Revizuirea în scădere a deficitului bugetar pentru anii 2024 și 2025, la 4.4 la sută și, respectiv, 4 la sută din PIB, reflectă veniturile mai mari decât s-a preconizat, determinate de creșterea puternică a salariilor și a importurilor. Între timp, cheltuielile publice au rămas în mare parte neschimbate, cu o reechilibrare binevenită în favoarea investițiilor pentru anul viitor”, mai notează FMI.
Totodată, potrivit experții FMI, rămâne înalt riscul de înrăutățire a situației, în principal din cauza războiului din Ucraina și unor posibile noi șocuri în sectorul energetic.
Menționăm că joi, 21 noiembrie, Parlamentul a votat în lectura a doua proiectele de lege, ce prevăd majorarea asistenței financiară suplimentară Republicii Moldova prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF). Banii vor fi direcționați pentru acoperirea necesităților bugetului de stat.
Astfel, va fi majorată valoarea împrumutului acordat de FMI prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă cu 94,3 milioane de Drepturi Speciale de Tragere, suma finală ajungând la 396 175 000 DST. Banii vor fi debursați în 12 tranșe egale, după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea creditului va fi de zece ani, iar dobânda aplicată va fi flotantă.
Totodată, va fi majorată suma împrumutului acordat de FMI prin intermediul Mecanismului extins de creditare cu 19,05 milioane de Drepturi Speciale de Tragere. Respectiv, valoarea finală va ajunge la 198 087 500 de DST. Împrumutul va fi rambursat în zece tranșe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul creditului. Maturitatea împrumutului va fi de zece ani, iar dobânda se va stabili la fiecare doi ani și va constitui 0 % până la 30 aprilie 2025.
De asemenea, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede majorarea cotei Republicii Moldova la Fondul Monetar Internațional. Astfel, în contextul deciziei Consiliului guvernatorilor FMI referitoare la majorarea cotelor pentru toate cele 190 de state membre, se propune majorarea sumei de subscripție a țării noastre la FMI de la 172,5 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST) la 258,8 milioane de DST.