Social

Telefoanele mobile sunt interzise la ore în unele școli de mai mulți ani

Telefoanele mobile vor fi interzise la ore, prin lege, din luna decembrie. Însă, în unele școli, problema și-a găsit soluția de mai mulți ani. De exemplu, elevii își lasă telefoanele dimineața în cancelarie și le primesc abia când pleacă acasă. Ei spun că nu e o idee rea. În absența telefoanelor se întărește nu doar atenția, dar și legătura între colegi.

La un liceu privat din Bălți, interzicerea telefoanelor mobile în timpul orelor este o practică aplicată încă din 2014, atunci când s-a deschis școala. Elevii afirmă că s-au obișnuit cu această regulă, se concentrează mai bine la lecții și în pauze se simt mai apropiați unii de alții.

În timpul orelor asta foarte bine ajută, deoarece elevul ascultă profesorul, nu este distras de telefon, înțelege mai bine tema. Când s-a întâmplat ceva, elevul are tot dreptul să se apropie de diriginte sau de un membru din administrație, să ceară telefonul și să vorbească cu părintele”;

Este mai bine, deoarece când avem lecții nu ne distragem la telefoane și suntem atenți la ore. Desigur aș vrea să avem telefoanele ca să ne jucăm la pauză, dar, pe de altă parte, e mai bine că nu îl avem, deoarece ne pregătim de un test, când nu avem telefoane avem timp să citim”;

Eu cred că este o idee bună, deoarece la ore unii stau în telefoane, însă ar trebui să învățăm”;

Elevii pot să copieze la ore sau să stea în telefon, iar așa, fără ele, este mai bine, comunicăm mai mult, toată clasa este mai unită”, spun elevii.

De regulă, elevii își iau înapoi telefoanele atunci când pleacă acasă.

Copiii vin dimineață la școală, dau telefoanele dirigintelui, ele sunt păstrate în cancelarie, când copilul termină orele, termină temele pentru acasă, i se dă telefonul. Pe parcursul zilei, elevul nu are dreptul să ia telefonul, doar dacă intervine vreo urgență și trebuie să telefoneze părinții. Copilul se concentrează mai bine în timpul orelor, nu este distras, poate să aibă o performanță școlară și să fie atent în timpul orelor”, a declarat Eugenia Dejmag, directoare adjunctă pentru educație.

Această practică este acum sprijinită și de noile modificări la Codul educației, care prevăd că elevii nu vor putea utiliza dispozitive electronice de comunicație în timpul orelor, cu excepția cazurilor educaționale sau de urgență, cum ar fi monitorizarea sănătății sau când copiii au necesități speciale.

Citește mai mult