Victor Parlicov, despre posibile scenarii pentru perioada rece a anului din 1 ianuarie 2025
Autoritățile de la Chișinău au pregătit mai multe scenarii pentru perioada rece a anului, în cazul în care, de la 1 ianuarie 2025, gazul rusesc nu va mai putea ajunge în Republica Moldova, tranzitând Ucraina. Asigurările au fost făcute de ministrul Energiei, Victor Parlicov, la o emisiune de la Jurnal TV. Potrivit lui, în cel mai nefavorabil scenariu, în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaze naturale din Rusia, țara noastră va fi nevoită să majoreze importurile de energie electrică din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă.
În cel mai optimist scenariu prevăzut de Ministerul Energiei situația pe piața energetică va rămâne neschimbată și după 1 ianuarie 2025. Gazul rusesc va ajunge în regiunea din stânga Nistrului și, respectiv, energia electrică va fi furnizată de Centrala de la Cuciurgan și pe malul drept al Nistrului, a specificat ministrul de resort Victor Parlicov.
„Deci, scenariul mai simplu, asta e status quo, în care regiunea transnistreană este asigurată cu gaze și funcționalitatea regiunii este asigurată și consumatorii noștri au o perioadă cu prețuri utile la energie”.
În același timp, o eventuală decizie a concernului rus Gazprom de a opri livrările de gaze către regiunea transnistreană de la începutul anului viitor va obliga autoritățile de la Chișinău să ia hotărâri mai puțin favorabile, atât pentru locuitorii din dreapta Nistrului, cât și pentru cei de pe malul stâng, a subliniat Victor Parlicov. Dacă acest scenariu va fi pus în practică, autoritățile ar putea fi obligate să condiționeze livrările suplimentare de gaze prin plata în avans, spune Parlicov.
„Există niște incertitudini cu privire la cât va fi costul energiei pe piața românească, dacă se materializează acest scenariu și noi trebuie să mai luăm din România volume suplementare. Adică există o mulțime de elemente incerte care vor trebui gestionate, pentru că ele deja sunt prognozabile și noi ne-am pregătit, dar unele dintre ele noi le vom afla doar după. Cât o să fie prețul pe piața românească, noi o să aflăm doar după. Și cât va fi gazul în scenariul ăsta, noi vom afla după. Și abia atunci vom putea lua decizii. Are sens să procurăm gaz de pe piața europeană, să-l aducem în regiunea transnistriană, ca ei să ne dea electricitate, sau are sens să procurăm mai bine energie electrică”.
Precizăm că, în pofida războiului, gazul rusesc continuă să tranziteze Ucraina către Europa în cadrul actualului contract pe cinci ani, semnat la sfârșitul anului 2019. Ucraina a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia pentru prelungirea acestui acord, care expiră la sfârșitul anului 2024.
Gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge și în Republica Moldova. Mai exact, în regiunea transnistreană. Chiar dacă țara noastră nu mai depinde de gazele rusești, malul drept este dependent practic în totalitate de energia electrică produsă în stânga Nistrului. În prezent, Chișinăul își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Contractul de achiziție, prelungit în toamna anului 2023, va expira la sfârșitul anului 2024. Costul energiei procurate din regiunea transnistreană este de 66 dolari pentru un Megawatt oră.