Aderare UE

Republica Moldova și Franța au semnat un Memorandum de cooperare în domeniul integrării europene

Republica Moldova va putea prelua cele mai bune practici din Franța în domeniul integrării europene. Un Memorandum în acest sens a fost semnat vineri, la Chișinău de către șefii Biroului pentru reintegrare europeană și Secretariatul general pentru afaceri europene al Franței.

Acest Memorandum este un important pas care ne va ajuta să ne consolidăm instituțional capacitățile noastre, acum când suntem în plin proces de screening bilateral și ne pregătim deja de începerea negocierilor de aderare propriu-zise. Sperăm la începutul anului viitor, dacă statele membre vor considera că suntem gata pentru aceasta”, a subliniat vicepremiera pentru integrare europeană Cristina Gherasimov.

La rândul său, ministrul delegat pentru Europa al Republicii Franceze, Benjamin Haddad, a declarat că, în ultimele săptămâni, R. Moldova a demonstrat soliditatea instituțiilor democratice prin organizarea mai multor alegeri, liber și transparent, prin care cetățenii moldoveni și-au confirmat clar dorința pentru Moldova democratică, liberă și membră a Uniunii Europene.

Angajamentul R. Moldova față de democrație și parcursul european este cu atât mai remarcabil cu cât recentele alegeri au avut loc într-un moment când R. Moldova a fost ținta unor atacuri și interferențe străine de o amploare fără precedent. Aceste atacuri orchestrate de Rusia și de proxeneții săi nu numai au încercat să submineze buna funcționare a democrației moldovenești, dar și valorile fundamentale pe care le prețuim: pacea și stabilitatea”, a precizat Benjamin Haddad.

Ministrul delegat pentru Europa al Republicii Franceze, a reiterat că Franța își va continua angajamentul în lupta împotriva manipulării informației și a ingerinței străine care încearcă să fractureze societățile noastre și să submineze încrederea în instituții, în special a celor europene.

Benjamin Haddad a declarat că lupta împotriva ingerințelor trebuie dusă și pe frontul cibernetic, motiv pentru care a propus ca Republica Moldova să poată beneficia de formare în cadrul Centrului de consolidare a capacităților cibernetice pentru Balcanii de Vest (CEBO) din Podgorica, înființat împreună cu Slovenia și Muntenegru. „Interferența străină în domeniul informațional sau cibernetic este o amenințare comună pe care trebuie să o combatem în calitate de europeni prin schimbul de experiență și prin dotarea noastră cu instrumente eficiente de reglementare și control”.

Oficialul european a mai spus că, în ciuda utilizării inacceptabile a rețelelor de corupție și de cumpărare de voturi la scară largă, menită să denatureze rezultatul alegerilor, aceste manevre de destabilizare au eșuat.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult