Chișinăul citește// Scriitorii, în dialog cu cititorii la Biblioteca municipală „B.P.Hașdeu”
Mai mulți profesori, bibliotecari, dar și elevi au participat la un eveniment dedicat promovării lecturii și încurajării dialogului între scriitori și cititori. Participanții au citit și dezbătut pe marginea a trei opere literare, fiecare adresată unei categorii specifice de cititori. Două dintre acestea au atras atenția adolescenților, iar a treia s-a adresat unui public matur, oferind o meditație asupra legăturilor omului cu natura și tradițiile.
Dialogul antrenant despre cele trei cărți a debutat cu opiniile cititorilor despre cartea „Doggy”, de Maria Pilchin.
„O deschidere spre problemele actuale. E vorba despre fenomenul de bully nung în școli, relațiile dintre copii când sunt apreciați pentru ceea ce reprezintă părinții lor și nu după ceea ce pot face ei. Sunt realități cu care ne confruntăm zi de zi”.
„Scoate la lumină o poveste extraordinară despre un băiat care încearcă să iasă din dificultate și să-și salveze destinul”.
Participarea la numeroase întâlniri cu cititorii, discuțiile despre Doggy au fost importante pentru autoare.
„A fost o lecție perpetuă, o formare perpetuă - a te întâlni cu cititorii tăi înseamnă și a învăța de la ei, a primi această reacție inversă în care ei uneori pot să spună ce-i interesează să citească în următoarele cărți”, a declarat scriitoarea Maria Pilchin.
„O carte nu poate să trăiască în afara cititorilor și noi știm că cititorii de la noi nu prea caută cartea, nu intră la librării s-o procure sau la bibliotecă, de aceea dacă nu merge muntele la Mahomed, merge Mahomed la munte”, precizează scriitorul Grigore Chiper.
Cartea lui Grigore Chiper „Cu romanul în vacanță” i-a surprins pe adolescenți:
„O carte minunată, am citit-o de două ori acasă și împreună cu fratele, este atractivă, interesantă, cu multe peripeții. Autorul Grigore Chiper povestește cum pleacă în vacanță și în fiecare vacanță ia cu el un roman”.
„În timp ce el vroia să-și caute refugiu într-o carte, ceilalți vroiau să privească un serial rusesc. Aceasta reflectă situația din zilele noastre când suntem absorbiți de toate tehnologiile, inovațiile care ne înconjoară, neavând timpul respectiv să citim mai multe cărți”.
Chiar dacă nu a participat la lectură, pentru Lorina Bălteanu, autoarea cărții „Legată cu funia de pământ”, opiniile cititorilor sunt foarte importante. Scriitoarea, stabilită la Paris, a participat anterior la întâlnirile cu cititorii.
„Este o carte-bijuterie, o carte pe care o asociez cu o femeie-șeherezadă, pentru că fiind carismatică te invită la o lectură, te fascinează cum este scrisă această carte, felul în care a fost gândită și felul cum arată”, menționează o cititoare.
„E cea de-a 21-a ediție a celui mai longeviv program de lectură la Biblioteca municipală „B.P.Hașdeu”. La această ediție am reușit să invităm spre lectura acestor cărți incluse în program circa cinci mii de chișinăuieni, o cifră care ne bucură și ne onorează”, a declarat Maria Harjevschi, directoarea Bibliotecii municipale „B.P.Hașdeu”.
În timp ce autorii celor trei cărți vor continua întâlnirile cu cititorii, organizatorii programului sunt în febra pregătirilor pentru o altă acțiune de lectură, programată pentru anul viitor, cu genericul „Chișinăul citește 2025”.