Regional

Ciclismul ca terapie. Povestea unui adolescent din Bălți diagnosticat cu diabet zaharat

Diabetul nu este un obstacol pentru a-ți urma visele. Asta o demonstrează în fiecare zi, sie însuși și celor din jur, Alexandru Gubarev, un adolescent din Bălți. Băiatul este ciclist de șase ani, tot atunci când a fost diagnosticat cu diabet zaharat. Afecțiunea l-a făcut mai responsabil, iar astăzi sportul îl ajută să se simtă mai bine. Alexandru ere un vis mare, de a ajunge cel mai bun ciclist.

Acum șase ani, adolescentul a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1. La ai săi 16 ani, băiatul este dependent de insulină, însă această diagnoză, spune Alexandru, nu este o sentință. Adolescentul găsește puteri și motivație să trăiască ca toți ceilalți. Tot în urmă cu șase ani a început să practice ciclismul, pentru a menține un echilibru în organism.

Sportul mă ajută ca să îmi mențin zahărul în echilibru, să am o normă bună. Dacă gestionezi diabetul, este ușor, trăiești ca ori și care om. Nu este o piedică pentru mine, este o condiție de viață cu care fiecare om trăiește. Fiecare trebuie să creadă în sine, să practice sportul cel mai important și diabetul nu este un obstacol, fiecare trăiește mai departe”, a menționat tânărul.

Mama băiatului spune că după ce fiul ei a fost diagnosticat cu diabet zaharat, în familie s-a schimbat totul la 180 de grade. În primul rând toți au devenit mai responsabili, iar regimul alimentar sănătos este o prioritate absolută.

S-a schimbat practic totul. Dacă până atunci mâncai pe apucate, acum avem un regim bine planificat. Rutina zilnică este de șapte ori pe zi măsurăm glicemiile. Dacă avem o hiperglicemie sau hipoglicemie, respectiv, mai multe înțepături zilnice. Practic este un control continuu. Primul an credeam că nu rezist, dar am înțeles că eu sunt mamă și sunt cea care trebuie să îl susțin și să îi arăt că cu asta se poate de trăit. Ne trezim la oră, nu mai suntem leneși că astăzi nu vreau. La noi nu există așa, la noi este că mereu trebuie să luptăm”, susține Elena Gubareva.

Alexandru practică ciclismul de cinci ori pe săptămână. Chiar dacă sportul îi menține glicemia în normele recomandate, băiatul și-o măsoară înainte să intre pe traseu, câteodată și în timpul antrenamentului.

Ciclismul mă ajută să mă mențin în formă și să gestionez nivelul de zahăr și să trăiesc o viață mai plină”, a afirmat adolescentul.

Antrenorul lui Alexandru spune că știe cum să acționeze în caz de urgență. Cea mai mare problemă, menționează bărbatul, este că societatea încă nu acceptă copiii cu dizabilități.

Pentru noi nu este ceva deosebit problema lui Alexandru, este altă problemă că mai mult societatea nu primește așa copii. De ce? De aceea că, spun ei, sunt deosebiți în unele cazuri, la îngrijiri medicale. Această boală nu are nimic strașnic, nimic ieșit din comun, dar este necesară disciplina și regulile”, a relatat antrenorul de ciclism. Serghei Rusu.

În Republica Moldova, cota diabetului zaharat, din toate bolile endocrine, bolile de nutriție și metabolism, este de circa 48%. În țara noastră sunt peste 130 de mii de persoane cu această maladie, dintre care șapte mii cu diabet de tip unu. Rata mortalității, în anul 2023, a constituit 15,2 cazuri la 100 de mii de locuitori.

Citește mai mult