Social

De la începutul războiului, aproximativ 2300 de refugiați ucraineni au beneficiat de alocații sociale

Mamele din Ucraina, care s-au refugiat în țara noastră, beneficiază de aceleași alocații pentru creșterea copiilor ca și cetățenii moldoveni. Astfel, la nașterea copilului pe teritoriul Republicii Moldova, acestea primesc indemnizația unică. La fel, pentru creșterea copilului până la vârsta de doi ani, le este achitată indemnizația lunară. Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, de la începutul războiului, aproximativ 2300 de refugiați ucraineni au beneficiat de alocații sociale.

De indemnizația unică la nașterea copilului au beneficiat 423 de femei refugiate din Ucraina. Printre ele se numără și Natalia Zahorniak, o tânără din Odesa în vârstă de 26 de ani, care a fugit din calea războiului în luna martie anul 2023. Când s-a refugiat în Republica Moldova, Natalia avea un băiețel, iar în luna august a născut o fetiță.

„Din acești bani i-am cumpărat fetiței un cărucior, hăinuțe, scutece. Eu am doi copii, și acest ajutor este unul binevenit pentru familia noastră", a spus Natalia Zahorniak.

De la începerea războiului peste 1700 de familii refugiate în țara noastră au primit indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de doi ani, a precizat pentru Radio Moldova reprezentanta Casei Naționale de Asigurări Sociale, Maria Varzari.

Conform datelor deținute, Casa Națională de Asigurări Sociale a stabilit, în conformitate cu hotărârea Guvernului din luna februarie 2024, indemnizația unică la nașterea copilului pentru 423 de beneficiari în valoare totală de 6 milioane 306 mii de lei, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului de până la doi ani pentru 1710 beneficiari în valoare totală de 32 de milioane, indemnizația lunară pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină pentru 15 beneficiari”, a declarat Maria Varzari.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, de la izbucnirea conflictului armat în Ucraina, Republica Moldova a fost tranzitată de peste un milion de persoane refugiate, iar în prezent în țara noastră se află circa 120 de mii de ucraineni, dintre care 52 de mii sunt copii.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult