Corespondența de la București // Este pentru prima dată în ultimii 34 de ani când principalele două partide din România nu vor avea candidat în turul doi
Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidențiale din România. Este pentru prima dată în ultimii 34 de ani când principalele două partide, PSD și PNL, nu vor avea candidat în turul secund. Pentru cea mai înaltă funcție din statul român se vor înfrunta, pe 8 decembrie, un candidat ultra-naționalist, cu opinii anti-occidentale și pro-ruse, și o candidată a Dreptei.
Călin Georgescu a câștigat surprinzător într-un tur întâi în care toate sondajele îl dădeau favorit pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, actual premier, urmat de liderul AUR, George Simion, și, aproximativ la egalitate, de Elena Lasconi, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană. Realitatea de la urne a fost însă total diferită de cea din cercetările sociologice.
Cu o campanie agresivă în ultimele luni pe rețelele sociale, în special pe Tiktok, inginerul agronom de 62 de ani Călin Georgescu a reușit să obțină 22,95% din sufragii, adică 2.120.000 de voturi. Lupta pentru al doilea loc care asigură prezența în turul doi de peste două săptămâni s-a purtat până pe ultima sută de metri, iar în final lidera Uniunii Salvați România, Elena Lasconi, l-a prins din urmă pe social-democratul Marcel Ciolacu și l-a învins la o diferență de doar câteva mii de voturi, cu aproximativ 19,17% din sufragii, adică peste 1.770.000 de voturi.
Cine sunt cei doi candidați care se vor lupta pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni?
Călin Georgescu este fost membru AUR, partid perceput ca extremist în România. Totodată, el s-a remarcat în ultimii ani prin poziții anti-occidentale și pro-ruse. Spre exemplu, Georgescu a spus că NATO nu ar apăra membrii alianței în cazul unui atac rus. Mai mult, în urmă cu doi ani, când Rusia invada Ucraina, Călin Georgescu spunea că Vladimir Putin își iubește țara, iar pentru România cea mai bună soluție ar fi „înțelepciunea rusă”. În trecut, Georgescu a lucrat în ministerul Mediului și a fost expert în dezvoltare durabilă. El a fost totodată propunerea de premier a AUR, partid din care a fost dat afară în urmă cu doi ani pentru afinitățile sale controversate față de personaje din perioada celui de-al doilea război mondial precum Ion Antonescu sau Corneliu Zelea Codreanu, ambii vinovați de genocid, respectiv asasinate politice.
De partea sa, Elena Lasconi este fostă jurnalistă de televiziune și primar al municipiului Câmpulung din județul Argeș. A devenit președintă a USR în urmă cu doar 5 luni, iar la scurt timp și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale.
Corespondentul Radio Moldova la București, Mircea Oprea