Social

Pavaloi: Școlile și grădinițele, nevoite să-și redirecționeze economiile pentru a achita salariile angajaților

În acest an, o bună parte din instituțiile de învățământ vor rămâne fără mobilier sau echipamente tehnice, deoarece sunt nevoite să-și redirecționeze economiile pentru plata salariilor. În plus, atât realocarea sumelor adiționale pentru salarii, cât și alocarea mijloacelor suplimentare din bugetul de stat constituie o procedură destul de anevoioasă și va dura în timp. Declarațiile au fost făcut de către șeful adjunct al Direcției Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, în cadrul ședinței operative a Primăriei.

Chiar și după a doua ședință cu ministerele de resort, rămâne întrebarea: de ce nu a fost posibil să se facă acest transfer către instituțiile educaționale printr-un singur act administrativ, numit act de guvern, care ulterior să fie aprobat de Parlament? În schimb, este necesară efectuarea a peste 80 de operațiuni de către diferite instituții, ceea ce, până în prezent, pune sub un risc major alocarea fondurilor necesare pentru salarizarea cadrelor didactice din municipiul Chișinău. Aceste operațiuni sunt destul de anevoioase și se vor desfășura pe o perioadă destul de îndelungată”, a spus funcționarul.

Mai mult, Pavaloi a declarat că au parvenit mai multe apeluri de la directori din țară, care au semnalat că situația este aceeași în întreaga republică. „În anumite raioane, sunt cazuri când directorii pot realoca doar 70.000 de lei pentru salarizare și prime, în timp ce necesarul este de 700.000 de lei pentru întreaga instituție, fiind nevoiți să facă economii pentru a acoperi cheltuielile salariale. Directorii sunt obligați să deconecteze lumina în instituții și să reducă la minim încălzirea, pentru a reuși să achite salariile măcar pentru ultima lună”, a declarat funcționarul.

Amintim că, lunea trecută, la ședința operativă a Primăriei, șeful adjunct al Direcției educație Andrei Pavaloi a declarat că circa 7000 de angajați din instituțiile educaționale din capitală riscă să rămână în ajunul sărbătorilor de iarnă fără salarii și prime din cauza deficitului bugetar. Iar direcționarea banilor de la alte capitole de cheltuieli ar fi problematică.

Proceduri administrative anevoioase

Direcția Generală Finanțe și Primăria Chișinău au transmis demersuri către Ministerul Finanțelor în vederea alocării resurselor financiare necesare pentru plata salariilor. În urma ședinței, autoritățile centrale au recomandat acoperirea deficitului prin redistribuirea cheltuielilor din surse administrative.

Săptămâna aceasta, Primăria Chișinău, împreună cu cele 344 de instituții de învățământ, au identificat economii în bugetele acestora în valoare de 85,9 milioane de lei, prin transferuri de la cheltuieli administrative la cheltuieli salariale.

Redistribuirea va avea loc prin ajustarea contractelor existente și întocmirea de acorduri adiționale, care trebuie avizate de Agenția Achiziții Publice și, ulterior, înregistrate la Trezoreria Regională Centru. După această etapă, urmează introducerea manuală a datelor în sistemul informațional de gestiune a finanțelor publice, administrat de Ministerul Finanțelor.

Toate aceste etape presupun un volum mare de muncă administrativă, ce trebuie finalizat într-un timp foarte scurt.

Totodată, Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor au recunoscut necesitatea alocării suplimentare a 86,6 milioane de lei. La următoarea ședință a Parlamentului, programată pentru 6 decembrie, suma totală ce urmează să fie alocată din transferurile de la bugetul de stat va fi de 123,5 milioane de lei.

În același timp, joi, va fi convocată ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) pentru aprobarea deciziilor și ajustarea bugetului municipal pentru anul 2024.

După aceste etape, vor fi disponibile resursele necesare pentru acoperirea cheltuielilor salariale pentru cadrele didactice.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult