Hainele victimelor violenței sexuale, expuse pentru a combate femicidul
Îmbrăcămintea nu este de vină pentru actele de violență sexuală. Pentru a sensibiliza și a atrage atenția asupra stereotipurilor din societatea noastră, care planează în jurul acestui fenomen, au fost reconstituite 11 haine ale victimelor din țara noastră, prezentate în cadrul unei expoziții. Printre ele se regăsește și îmbrăcămintea Anei-Maria, tânăra însărcinată de 19 ani din Orhei, care a fost violată și ucisă, caz care a șocat întreaga țară. Hainele Anei-Maria au fost expuse pentru a atrage atenția asupra gravității fenomenului de femicid.
„Acest caz, am adăugat intenționat, pentru că este un caz care a șocat opinia publică. Centrul de Drept al Femeilor s-a implicat pe partea de asistență juridică, psihologică și la moment procesul este în instanță”, spune Angela Zaporojan-Pîrgari, directoare executivă la Centrul de Drept al Femeilor.
Expoziția a fost organizată la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat. Studenții speră că autoritățile vor întreprinde acțiuni pentru a fi diminuate cazurile de violență:
„Este un fenomen nedorit, fenomen pe care practic justiția și întreaga societate încearcă să-l combată de ani de zile”.
„Această expoziție, inițial când am văzut-o, mi-a trezit fiori, pentru că îmi dau seama că în spatele acestor haine stau istorii urâte și dureroase”.
„Consider că este un subiect binevenit, în special studenților de la drept, deoarece noi suntem viitori specialiști care trebuie să operăm cu cadrul legislativ în vederea consolidării unui cadru cât mai prompt pentru a putea ca femeia să se simtă liber în societate”.
Potrivit organizatorilor, o parte din aceste cazuri au fost în asistență la Centrul de Drept al Femeilor.
„Vrem să sensibilizăm opinia publică, dar în prim-plan studenții Facultății de Drept, toți cei care activează și urmează să intre în acest sistem privitor la problema violenței sexuale, statutul victimei și la drepturile victimelor de a nu fi blamate”, a declarat Angela Zaporojan-Pîrgari.
Ministerul Justiției a modificat în ultimii ani legislația pentru a înăspri pedepsele ca să fie descurajată această formă de violență.
„Au fost introduse noi componențe de infracțiuni să sancționeze anumite conduite. Mai nou, Ministerul Justiției s-a angajat în procesul transpunerii unei directive a Uniunii Europene, menite să prevină și să combată fenomenul abuzului sexual față de copii, exploatarea sexuală a acestora”, a precizat Stanislav Copețchi, secretar de stat la Ministerul Justiției.
În anul 2023, arată statistica, 21 de femei au decedat din cauza violenței. Peste 5200 au apelat la linia fierbinte, iar oamenii legii au aplicat 5700 de ordine de restricții de urgență.