Revista presei // Implicarea Rusiei în alegerile din România și posibilele implicații pentru viitorul Moldovei
Implicarea Federației Ruse în alegerile din România și posibilele implicații pentru viitorul Republicii Moldova, după acest scrutin, precum și rezultatul primului tur al alegerilor din România, care reflectă un vot de protest împotriva actualei guvernări. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Alegerea lui Călin Georgescu la președinția României ar reprezenta un scenariu sumbru pentru Republica Moldova, avertizează președintele organizației „WatchDog”, Valeriu Pașa, scrie TV8. El susține că acest scenariu ar însemna pierderea celui mai important susținător internațional al Chișinăului. Expertul a remarcat, totodată, că participarea activă a moldovenilor cu cetățenie română la alegerile din România a influențat decisiv accederea Elenei Lasconi în turul al doilea, "stricând sărbătoarea" lui Vladimir Putin. Pașa a subliniat că Călin Georgescu, un susținător al politicii lui Putin, ar reprezenta un risc major de securitate pentru Moldova, având în vedere că ar fi dispus să facă compromisuri cu liderul rus. Potrivit expertului, o astfel de alegere ar pune în pericol nu doar parcursul european al Republicii Moldova, dar și integritatea și direcția pro-europeană a României.
Editorialistul Nicolae Negru a exprimat aceeași îngrijorare cu privire la legăturile posibile dintre Călin Georgescu și serviciile secrete rusești, susținând că ar putea exista implicări în finanțarea campaniei sale. În cadrul unei emisiuni pentru Moldova 1, Negru a precizat că, românii din țările europene trebuie să fie protejați de propagandă, iar în contextul Republicii Moldova, Călin Georgescu, care îl simpatizează pe Vladimir Putin și care a declarat că nu va ajuta Ucraina, ar putea reprezenta un „adversar” sau chiar „complice” în crimele de război.
Într-o emisiune la Radio Chișinău, analistul Armand Goșu de la București a comentat că rezultatele alegerilor prezidențiale din România reflectă un vot de protest împotriva actualei guvernări. Goșu a observat că, pentru prima dată în ultimii 35 de ani, nici candidatul tradițional al PSD, nici cel anti-PSD nu au ajuns în turul final al scrutinului. De asemenea, doctorul în istorie Anatol Petrencu a atras atenția asupra legăturilor posibile între candidatul Călin Georgescu și Federația Rusă, subliniind că presa de la Moscova a tratat pozitiv succesul acestuia, în ciuda trecutului său controversat.
DW.com publică o analiză a jurnalistei Paula Erizanu din Chișinău, care trasează paralele între ascensiunea candidaților pro-ruși din Republica Moldova și candidatura lui Călin Georgescu în România. Erizanu observă că susținerea Bisericii pentru candidații pro-ruși în Republica Moldova și modul în care propaganda rusă își face loc prin divertismentul TV sunt similare cu mecanismele care îl susțin pe Georgescu. Ea subliniază că votanții lui Usatîi îl percep ca pe „unul de-al lor”, în timp ce susținătorii lui Georgescu îl pun pe un piedestal, asemănător cu felul în care alegătorii moldoveni îi idealizau pe liderii ca Roșca sau Lupu, sau cum fanii îl considerau pe Jordan Peterson.
Ziarul de Gardă prezintă primele declarații ale ministrului Energiei, Victor Parlicov, după întâlnirea cu președintele Gazprom, Alexei Miller, în Federația Rusă. Conform unei postări pe rețelele sociale, discuțiile s-au concentrat pe livrările de gaze naturale către Republica Moldova, în special către regiunea transnistreană, în baza contractului existent, după 1 ianuarie, în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt. Vizita a stârnit reacții contradictorii: pe de o parte, critici vehemente care consideră că Parlicov „va da mâna cu exponenții unui stat agresor” și că întâlnirea este „o capcană și o umilință”; pe de altă parte, voci care susțin că, deși vizita este „sensibilă”, ea este o „necesitate tristă” din cauza crizei umanitare iminente în regiunea transnistreană, dacă Gazprom nu va asigura livrările de gaze.