Politic

„Cinci minute de securitate”: Aderarea la UE = cu aderarea la NATO? Răspunsul expertului

Mulți cetățeni ai Republicii Moldova consideră că aderarea țării noastre la Uniunea Europeană impune, de asemenea, integrarea în Alianța Nord-Atlantică. O întrebare similară a fost adresată de mai mulți ascultători Radio Moldova, iar expertul Ion Tăbârță a oferit un răspuns în cadrul rubricii „Cinci minute de securitate”.

Imagine simbol/newsmaker.md
Sursa: Imagine simbol/newsmaker.md

ÎNTREBARE: „Este necesar ca Republica Moldova să devină membră a NATO odată cu aderarea la Uniunea Europeană, sau putem beneficia de o umbrelă de securitate doar prin statutul de membri ai Uniunii Europene?”

RĂSPUNSUL analistului politic, Ion Tăbârță: „Nu este obligatoriu să facem parte din NATO dacă dorim să devenim membri ai Uniunii Europene. În cadrul Uniunii Europene avem state care în continuare au statut de neutralitate: Austria, Malta, Irlanda, și aceeași insulă Cipru. Anterior, până acum un an și ceva, era cazul Finlandei și Suediei, care erau state membre ale Uniunii Europene, dar nu erau state membre ale Alianței Nord-Atlantice. Așadar, aici este un fals, este un fals care provine din narativul propagandei rusești. Federația Rusă nu își dorește ca statele post-sovietice să devină membre ale Uniunii Europene, pentru că, odată ce devin membri ai blocului comunitar, ele trec într-un alt tip de dezvoltare, chiar de civilizație, putem spune așa, și societățile statelor care devin membri ai Uniunii Europene se dezvoltă democratic și nu vor mai accepta să fie parte a unor state autoritare totalitare, cum este Federația Rusă, așa cum anterior a fost Uniunea Sovietică. La noi, propaganda merge pe acest narativ, pentru că în societatea moldovenească avem anumite percepții greșite legate de Alianța Nord-Atlantică, niște clișee rămase din perioada sovietică privind NATO, alimentate de propaganda rusă. Federația Rusă, prin intermediul propagandei, prin intermediul actorilor de influență, încearcă să alimenteze în continuare aceste stereotipuri care există în rândul cetățenilor noștri vis-a-vis de Alianța Nord-Atlantică. Și de aici, intenționat se merge pe acest narativ de a le pune pe cele două organizații în aceeași oală, dar aceste două organizații sunt separate; aceste organizații au un dialog și un parteneriat foarte, foarte bun. Multe state care sunt membre ale Uniunii Europene sunt, de asemenea, membre ale Alianței Nord-Atlantice și invers, dar ele nu sunt în totalitate interconectate, și nu este o obligație ca, pentru a deveni membri ai Uniunii Europene, să devenim și membri ai NATO.”

ÎNTREBARE Radio Moldova: „Poate fi Republica Moldova sigură, din punct de vedere politic și militar, de exemplu, dacă este doar membră a Uniunii Europene?”

RĂSPUNSUL expertului: „Nu, nu poate fi sigură în totalitate, pentru că, fiind membră a Uniunii Europene, nu există acel tratat de apărare colectivă care există în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Republica Moldova poate dezvolta anumite parteneriate bilaterale sau, într-un format mai larg, cu anumite state membre ale Uniunii Europene și ale NATO, pentru ca, în caz de ceva, să intervină și să ajute Republica Moldova. Și, desigur, primul stat cu care noi am putea și trebuie să dezvoltăm un astfel de parteneriat este România.”

În concluzie, nu este obligatoriu ca Republica Moldova să adere la NATO dacă decide să devină membră a Uniunii Europene, dar aderarea la NATO ar putea oferi un nivel suplimentar de securitate. Cele două entități sunt distincte și au criterii diferite pentru aderare. Uniunea Europeană se concentrează pe cooperarea economică și integrarea politică, în timp ce NATO este o alianță militară axată pe apărarea colectivă.

Republica Moldova poate beneficia de o anumită „umbrelă de securitate” prin intermediul Uniunii Europene, dar aceasta nu este echivalentă cu garanțiile de apărare colectivă oferite de NATO. Uniunea Europeană are inițiative de apărare și securitate, cum ar fi Politica de Securitate și Apărare Comună (PSAC), dar nu există o obligație de apărare mutuală similară cu cea din cadrul NATO.

Citește mai mult