Revista presei // Șantajul Gazprom asupra Chișinăului privind plata restanțelor istorice la gaze naturale
Șantajul Gazprom asupra Chișinăului, prin impunerea obligației de a plăti restanțele istorice la gazele naturale; Posibila destabilizare a Republicii Moldova înaintea alegerilor parlamentare din 2025, precum și semnalul de alarmă cu privire la candidatura independentului Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din România. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Kremlinul ar încerca să forțeze Chișinăul să-și asume plata unor presupuse restanțe istorice pentru livrările de gaze și să continue aplicarea „prețului zero” pentru regiunea separatistă transnistreană, o situație pe care autoritățile de la Chișinău nu o mai pot accepta, este de părere Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor Early Warning. În cadrul unei emisiuni la Moldova 1, Chifu a sugerat că șantajul exercitat de Gazprom ar putea face parte dintr-o tactică a Moscovei pentru a destabiliza procesul electoral din Republica Moldova, având în vedere alegerile parlamentare programate pentru anul viitor. Expertul a mai afirmat că Kremlinul ar încerca să saboteze negocierile pentru noi formule de livrare a gazelor, iar obiectivul său ar fi să arunce regiunea transnistreană în brațele autorităților moldovene, forțând astfel Chișinăul să plătească datoriile pretinse. Chifu este de părere că vor fi găsite soluții pentru depășirea crizei gazelor și identificarea unor modalități de compensare a situației.
Editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, avertizează că Moscova ar putea profita de situație pentru a provoca o criză energetică în Republica Moldova, concentrându-se mai întâi pe regiunea stângă a Nistrului, iar ulterior și pe malul drept. În opinia sa, actuala guvernare trebuie să explice clar cetățenilor planurile Rusiei pentru țară, într-un moment în care gazele naturale sunt folosite ca instrument de presiune politică. Negru subliniază că, dacă „Gazprom” nu va furniza gaze pentru regiunea transnistreană, centrala de la Cuciurgan riscă să se oprească rapid, după ce își va epuiza stocurile de cărbuni. În plus, analistul consideră că Moscova urmărește să creeze haos în Republica Moldova înainte de alegerile parlamentare din 2025, într-o ultimă încercare de a opri parcursul european al țării și de a destabiliza situația politică internă.
Premierul Dorin Recean a declarat la Radio Chișinău că Republica Moldova se confruntă cu perspectiva unei ierni dificile și a avertizat că o eventuală criză legată de livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană ar putea degenera într-o „catastrofă umanitară”. Șeful guvernului a subliniat două surse principale de risc: întreruperea livrărilor de gaze către stânga Nistrului și posibila majorare a tarifelor la gaze. În ciuda provocărilor, Recean a asigurat cetățenii că autoritățile vor gestiona situația, chiar și în condițiile unei crize energetice majore.
Agenția IPN citează un raport Reuters, care face referire la surse familiarizate cu planurile Gazprom, conform cărora gigantul energetic rus nu preconizează să mențină tranzitul de gaze naturale prin Ucraina către Europa după 31 decembrie 2024. Sursele anonime afirmă că scenariul de bază al Gazprom pentru anul 2025 presupune încetarea completă a tranzitului de gaze prin Ucraina. De asemenea, se estimează că exporturile de gaze rusești către Europa și Turcia (termenul utilizat de Gazprom pentru țările din afacerea CSI) vor scădea cu aproximativ 20%, ajungând la sub 39 de miliarde de metri cubi în 2025, față de 49 de miliarde de metri cubi așteptați în 2024, din cauza opririi tranzitului prin Ucraina.
Ziarul de Gardă face publică declarația fostului președinte al României, Traian Băsescu, care a lansat un semnal de alarmă cu privire la candidatul independent Călin Georgescu, în contextul alegerilor prezidențiale din România. Băsescu a criticat programul electoral al lui Georgescu, afirmând că acesta este o copie fidelă a guvernărilor comuniste din anii ’50. De asemenea, fostul președinte s-a arătat preocupat de „falsul generat de TikTok” în campania electorală și a întrebat de ce nicio instituție a statului nu s-a autosesizat în această privință. Băsescu a avansat două posibile explicații pentru lipsa de reacție a autorităților: fie instituțiile nu și-au făcut datoria din neprofesionalism, fie au fost complice cu Georgescu, subliniind că unele structuri ar putea fi implicate în parteneriate dubioase.