Social

LIVE TEXT // Curtea Constituțională a confirmat rezultatul alegerilor prezidențiale și a validat alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte

Curtea Constituțională (CC) a confirmat rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie și a validat noul mandat de președinte al Maiei Sandu. Decizia a fost pronunțată de președinta CC, Domnica Manole, după mai mult de o oră de deliberări. Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

AP
Sursa: AP

Hotărârea Curții Constituționale intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republici Moldova.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în conformitate cu prevederile legale, candidatul a cărui alegere a fost validată urmează să depună jurământul în fața Parlamentului și Curții Constituționale, cel târziu la 45 de zile după alegeri.

Președinta CC, Domnica Manole, susține o conferință de presă după validarea rezultatului alegerilor prezidențiale

Judecătorii Curții Constituționale s-au retras în deliberări. Decizia finală, la ora 16:00

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, și reprezentantul Maiei Sandu, Eduard Digore, au cerut judecătorilor Înaltei Curți confirmarea rezultatelor și a mandatului prezidențial. În urma dezbaterilor, judecătorii Curții Constituționale s-au retras pentru deliberări, urmând să pronunțe decizia finală la ora 16:00.

Curtea Constituțională respinge solicitarea PSRM de a participa în procesul de validare a alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a respins cererea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de a fi acceptat ca parte în procesul de confirmare a rezultatelor alegerilor prezidențiale și de validare a mandatului președintelui Republicii Moldova.

Președinta Curții, Domnica Manole, a declarat că procedurile constituționale privind confirmarea alegerilor și validarea mandatului se desfășoară exclusiv cu participarea autorității electorale și a candidaților sau a reprezentanților desemnați de aceștia, conform prevederilor Codului Jurisdicției Constituționale.

„În baza articolelor 50 și 64 din Codul Jurisdicției Constituționale, solicitarea reprezentanților PSRM a fost respinsă”, a precizat Manole.

Magistrații Curții Constituționale examinează demersul socialiștilor privind reprezentarea PSRM

Magistrații Curții Constituționale s-au retras în deliberare pentru a analiza demersul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Potrivit președintei Curții, Domnica Manole, în procedura instituției au fost înregistrate trei procuri semnate de liderul socialiștilor, Igor Dodon.

Documentele precizează că interesele PSRM vor fi reprezentate de deputații Grigore Novac, Radu Mudreac și Nicolae Fomov.

Urmează ca magistrații să ia o decizie în privința acestui demers.

Socialiștii protestează în fața Curții Constituționale. Dodon cere demisia guvernării și alegeri anticipate

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat un protest în fața Curții Constituționale, unde magistrații examinează validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale și a mandatului Maiei Sandu. Susținătorii PSRM cer renumărarea voturilor și contestă rezultatele scrutinului.

În cadrul protestului, liderul PSRM, Igor Dodon, a cerut demisia guvernării și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. „Această guvernare a înșelat cetățenii și a dus țara la faliment. Cerem demisia tuturor și organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat fostul președinte.

Totodată, Dodon a făcut apel la toate forțele de opoziție să se unească împotriva partidului de guvernământ PAS și a președintei Maia Sandu, pentru a forța schimbarea conducerii și organizarea unor noi alegeri.

Am solicitat o reacție de la Partidul Acțiune și Solidaritate, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Curtea Constituțională examinează validarea mandatului Maiei Sandu în absența lui Alexandr Stoianoglo

Plenul Curții Constituționale a decis să examineze sesizarea Comisiei Electorale Centrale privind validarea mandatului de președinte al Republicii Moldova în lipsa lui Alexandr Stoianoglo, contracandidatul Maiei Sandu în alegerile prezidențiale.

„Plenul Curții decide, ținând cont de faptul că au fost epuizate toate metodele, modalitățile de înștiințare a domnului Stoianoglo, avem și confirmarea acestor înștiințări remise în adresa dumnealui. Judecătorii Curții consideră că Curtea Constituțională și-a exercitat pe deplin obligațiunile sale de înștiințare a dumnealui, prin urmare, considerăm posibil de a examina sesizarea de astăzi în lipsa domnului Stoianoglo”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

În cadrul ședinței, Maia Sandu este reprezentată de avocatul său, Eduard Digore.

Reprezentanții PSRM au scris pe rețelele de socializare că se opun deciziilor care subminează interesele cetățenilor și democrația în țară. De asemenea, deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a declarat într-o conferință de presă că membrii fracțiunii sale vor boicota ședința Parlamentului și vor merge la Curtea Constituțională, unde vor cere renumărarea voturilor.

Amintim că, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a câștigat în fața fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști. Maia Sandu va putea depune jurământul și va începe mandatul după validarea oficială a rezultatelor de către Curtea Constituțională.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult