Un nou protest la Tbilisi. Circulația în stradă a fost blocată
La Tbilisi, Georgia, are loc un nou protest. Potrivit publicației „Paper Kartuli”, câteva sute de studenți s-au adunat în fața Parlamentului pe bulevardul Rustaveli. Ei au blocat circulația în stradă, scrie Meduza Live.
- Maia Sandu a condamnat violențele de la Tbilisi: „Viitorul Georgiei este în Europa”
- Georgia renunță la negocierile de aderare și finanțarea din partea UE până în 2028
- Parlamentul European cere organizarea unui nou scrutin parlamentar în Georgia, în următoarele 12 luni
- Parlamentul din Georgia anunță organizarea alegerilor prezidențiale pe 14 decembrie
- Corespondență // Cum Georgia iese încet din radarul SUA, UE și NATO
În același timp, în Piața Republicii are loc o acțiune de solidaritate cu jurnaliștii care au fost răniți în timpul protestului de joi. Publicația „Sirena” scrie că se știe despre 20 de angajați ai mass-media răniți. Un corespondent al unui canal de televiziune a suferit fracturi ale oaselor feței și coloanei cervicale.
Actualul guvern de la Tbilisi încearcă prin toate mijloacele să contracareze valul de nemulțumiri și de proteste la adresa orientării sale pro-ruse. În acest fel, executivul georgian arată Uniunii Europene că parcursul european al Georgiei nu depinde exclusiv de voința Bruxelles-ului, ci și de dorința autorităților georgiene dar și a poporului, a precizat analistul politic Cătălin Gabriel Done la Radio Moldova.
„Uniunea Europeană ar trebui să acționeze cu mult mai mult tact în ceea ce privește contracararea acestui pilon pro-rus de la Tbilisi. Mă tem că autoritățile georgiene vor folosi aceeași strategie pe care au folosit-o, de pildă, autoritățile pro-ruse din Republica Moldova. Adică vom vedea o accentuare a mișcărilor eurosceptice și a unui euroscepticism politic din partea elitelor, haideți să spunem așa cumva, aflate în sfera de influență a guvernului de la Tbilisi. De aceea, eu aș milita pentru o poziție pragmatică atât din partea autorităților Uniunii Europene, cât și din partea autorităților georgiene, în special a opoziției”, a spus Cătălin Gabriel Done.
Președinta proeuropeană a Georgiei, Salome Zurabișvili, aseamănă situația post-electorală din țara sa cu cea din România, sugerând că este vorba de implicarea Rusiei într-un „război electoral”. Zurabișvili i-a îndemnat pe liderii occidentali să caute să înțeleagă această strategie rusă împotriva Europei.
Georgia, Roumania !!! Is it enough for western leaders to decipher the Russian strategy against Europe : military war in Ukraine, “election war” in Tbilisi and Bucarest… ??!!
— Salome Zourabichvili (@Zourabichvili_S) November 28, 2024
Precizăm că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat violențele împotriva demonstranților pașnici din Tbilisi și a transmis un mesaj de solidaritate pentru poporul georgian și președinta Salome Zurabișvili.
Potrivit AFP, și Consiliul Europei a condamnat vineri reprimarea manifestațiilor proeuropene din Georgia, unde ciocnirile cu forțele de ordine s-au soldat cu persoane rănite joi seară.
Mii de persoane s-au adunat joi, 28 noiembrie, în centrul orașului Tbilisi pentru a protesta împotriva deciziei premierului Irakli Kobakhidze de a suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană până în 2028. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție care nu recunoaște rezultatele recente ale alegerilor parlamentare din Georgia și cere organizarea unui nou scrutin, notează DW. Manifestațiile au degenerat în confruntări violente între protestatari și forțele de ordine.