Social

„Prima Casă Plus” // Câte persoane și-au procurat locuințe în primele trei luni de la lansarea programului

În doar trei luni de la lansarea Programului Guvernului „Prima Casă Plus”, peste o mie de familii și-au cumpărat locuințe noi. Prețul acestora variază între 400 de mii și 2 milioane și jumătate de lei. Fiecare al nouălea beneficiar a ales să-și cumpere locuințe în orașele țării, restul optând pentru mediul rural.

Roman Garștea și-a cumpărat acum o lună, prin intermediul programului „Prima Casă Plus”, o casă în satul Bardar din raionul Ialoveni. Acesta spune că a locuit mai mult timp în chirie în capitală.

Am cumpărat casa în lună octombrie. Am ales, deoarece condițiile mi-au părut destul de avantajoase, anume prin faptul că oferă un procent destul de avantajos și probabil din cauza că e pe un termen lung. Consider că traiul la țară e de perspectivă și oferă un confort sufletesc. Cu siguranță, este un beneficiu pentru toată familia”, a declarat Roman Garștea, beneficiar.

90 la sută din imobilele procurate prin intermediul programului „Prima Casă Plus” sunt apartamente, anunță directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Vadim Codreanu. Potrivit lui, programul a devenit mai atractiv, după modificările operate la program în această vară.

Foarte mulți oameni din Republica Moldova doresc să aibă acces la o locuință proprie. Noi suntem cultural așa dezvoltați. Se datorează faptului că s-a deschis, a devenit mai eligibil pentru o bună parte din populația Republicii Moldova. Mai este faptul că s-au admis în calitate de venituri acceptabile și veniturile, remitențele membrilor familiei care au și un membru aici, în Republica Moldova. În plus, suma maximă a valorii bunului achiziționat, adică apartamentului sau locuinței, s-a mărit practic cu 150 de procente - de la 1 milion la 2,5 milioane de lei”, a declarat directorul ODA, Vadim Codreanu.

Odată cu lansarea programului „Prima Casă Plus” s-a revitalizat și piața imobiliară, susține expertul în domeniu Victor Cernomorcenco.

Piața, în acest an, vedem că s-a dezghețat în comparație cu anul 2023. Avem cu 10-15 procente mai multe tranzacții în comparație cu anul precedent. Acest fapt se datorează, în primul rând, faptului că creditele ipotecare s-au ieftinit. În plus, avem relansat programul „Prima Casă Plus", ceea ce i-a încurajat pe toți cei care vor să-și procure locuință să intre din nou pe piață. Și vedem că avem o ofertă destul de mică în comparație cu anul trecut, dar cererea este una crescândă. Avem cu 30-50 la sută mai mulți cumpărători pe piață decât imobile în acest moment”, a declarat expertul imobiliar Victor Cernomorcenco.

Amintim că programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în martie 2018. Peste opt mii de persoane au reușit să procure locuințe. Potrivit Ministerului Finanțelor, este vorba de peste 5 600 de familii și de circa 2 500 de tineri necăsătoriți.

În primul an, proiectul „Prima Casă” a oferit aproximativ 1200 de credite, iar în 2019, peste 2 700. Programul a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, când au fost acordate doar 60 de credite.

Ulterior, în luna august a acestui an, programul a fost extins, devenind „Prima Casă Plus”, care a facilitat accesul la o finanțare mai mare pentru procurarea locuințelor.

Citește mai mult