Politic

Maia Sandu a discutat cu Salome Zurabișvili: Republica Moldova și Georgia împărtășesc aceeași aspirație pentru un viitor pașnic și prosper în UE

Republica Moldova și Georgia împărtășesc aceeași aspirație pentru un viitor pașnic și prosper în Uniunea Europeană, a declarat șefa statului, Maia Sandu, în urma unei discuții telefonice cu președinta Georgiei, Salome Zurabișvili. În context, Maia Sandu a spus că admiră poporul georgian pentru curajul lor în apărarea democrației și a parcursului european.

Am exprimat solidaritatea Republicii Moldova cu poporul georgian și admirația mea personală pentru curajul lor în apărarea democrației și a parcursului european. Moldovenii și georgienii împărtășesc aceeași aspirație pentru un viitor pașnic și prosper în UE”, a scris președinta Maia Sandu pe platforma X.

Mii de oameni s-au adunat din nou, sâmbătă seară, pe străzile din Tbilisi, capitala Georgiei, continuând pentru a treia noapte la rând protestele împotriva autorităților. În fața clădirii parlamentului au avut loc confruntări între forțele de ordine și protestatarii proeuropeni. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de hotărârea guvernului de a amâna până în 2028 negocierile privind integrarea țării în Uniunea Europeană, relatează AFP.

Manifestațiile de joi și vineri de la Tbilisi și din alte orașe au fost dispersate în forță de poliție, care a anunțat că au fost arestate pentru „nesupunere și vandalism" aproape 150 de persoane și că cel puțin 42 de polițiști au fost răniți.

Forțele de ordine, echipate cu măști și îmbrăcate în uniforme speciale pentru controlul mulțimilor, au folosit gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a împrăștia protestatarii care lansau artificii. Un jurnalist al AFP a observat flăcări izbucnind în spatele unei ferestre a clădirii parlamentului.

Diplomația americană a condamnat sâmbătă „utilizarea disproporționată a forței de către poliție” împotriva protestelor proeuropene care, de trei zile, zdruncină Georgia și guvernul acesteia. Opoziția acuză autoritățile că îndepărtează țara de la obiectivul său de aderare la Uniunea Europeană, potrivit AFP.

Totodată, sâmbătă, președinta Zurabișvili a declarat într-un briefing că parlamentul este ilegitim în urma alegerilor și a asigurat că nu intenționează să se retragă din funcție înainte de încheierea mandatului, la sfârșitul acestui an, subliniind că singura instituție legitimă din țară rămâne președinția.

La rândul său, premierul Irakli Kobahidze a afirmat sâmbătă că statul nu va permite desfășurarea unei revoluții. „În Georgia nu se poate realiza scenariul Maidan. Georgia este un stat, iar statul, desigur, nu va permite acest lucru", a spus premierul, citat de media georgiene.

Citește mai mult