Alegeri parlamentare în România // Șapte partide vor accede în legislativul de la București
După procesarea a 100% din voturi, rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din România indică faptul că șapte partide vor accede în legislativul de la București. Cele mai multe voturi le-a acumulat Partidul Social Democrat, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România.
Partidul condus de Diana Șoșoacă, SOS România, intră pentru prima dată în Parlament. În aceeași situație se află și Partidul Oamenilor Tineri, care este condus de o fostă membră AUR, Anamaria Gavrilă, și care îl susține pe Călin Georgescu. Și Uniunea Democrată Maghiară va accede în noul Legislativ de la București.
Menționăm că alegerile au înregistrat o prezență de peste 52 la sută, - cea mai mare din ultimii 20 de ani, iar surpriza este că trei partide suveraniste, de extremă dreapta, ajung în parlament - asta în condițiile în care acum patru ani în legislativ a acces doar unul.
Urmează formarea alianțelor, iar principala întrebare este cine va forma noul guvern și cum va arăta acesta.
PSD câștigă cele mai multe mandate, urmat de AUR
Partidul Social Democrat (PSD) câștigă alegerile parlamentare din România, obținând cele mai multe voturi atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senat, arată datele parțiale, după numărarea a peste 99% din voturi. Pe locurile doi se situează Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), urmat de Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Salvați România (USR).
Rezultate aproape finale: PSD conduce, urmat de AUR și PNL
După centralizarea a 99,2% din procesele-verbale pentru Camera Deputaților, PSD are 22,34%, fiind urmat de AUR, cu 17,83%. PNL – 13,47%, USR – 12,13%, S.O.S. – 7,18%, UDMR – 6,44%, POT – 6,31% și SENS – 2,97%.
La Senat, PSD are 22,71%, fiind urmat de AUR, cu 18,14%. PNL – 14,42%, USR – 12,03%, S.O.S. – 7,59%, UDMR – 6,49%, POT – 6,25% și SENS – 2,82%.
96% din voturi au fost numărate. PSD câștigă alegerile parlamentare din România
După centralizarea a 96,61% din procesele-verbale pentru Camera Deputaților, PSD are 23,01%, fiind urmat de AUR, cu 17,54%. PNL – 13,89%, USR – 11,7%, S.O.S. – 6,89%, UDMR – 6,63%, POT – 6,04% și SENS – 2,93%.
La Senat, PSD are 23,42%, fiind urmat de AUR, cu 17,88%. PNL – 14,65%, USR – 11,67%, S.O.S. – 7,3%, UDMR – 6,68%, POT – 5,97% și SENS – 2,78%.
Rezultatele după numărarea a 33% din procesele-verbale
După numărarea a 33% din procesele-verbale, PSD se află pe primul loc la alegerile pentru Camera Deputaților, cu 23,68% din voturi, AUR - locul doi, cu 17,34%, urmat de PNL - 13,38%, UDMR - 13,37%, USR - 7,63%, SOS - 6,44% și POT - 5,32%.
La Senat, PSD se află pe primul loc, cu 24,28% din voturi, AUR - 17,82%, PNL - 13,63%, UDMR - 12,71%, USR - 8,26%, S.O.S. - 6,95%, POT - 5,26% și Forța Dreptei - 2%.
USR conduce în diasporă, după centralizarea a 5% dintre procesele-verbale
USR conduce în diasporă, după centralizarea a 5% dintre procesele-verbale, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. Rezultatele la votul prin corespondență arată că, la Senat, USR și PSD au același procent – 30,77%.
La Camera Deputaților, PSD este pe primul loc, urmat de USR. Potrivit datelor transmise în timp real de către Autoritatea Electorală Permanentă, după centralizarea a puțin peste 5% dintre cele 950 de procese-verbale de la secțiile din afara țării, USR se află pe primul loc în opțiunile alegătorilor.
La Senat, USR are peste 38,5%, urmat de PNL, cu peste 14%, AUR cu peste 11% și PSD cu peste 8%. La Camera Deputaților, USR are deocamdată 1.288 de voturi, urmat de AUR și PSD.
Peste 4.300 de persoane din diasporă au votat prin corespondență, înaintea deschiderii secțiilor de votare. Rezultatele la votul prin corespondență arată că, la Senat, USR și PSD au același procent – 30,77%.
La Camera Deputaților, PSD este pe primul loc, urmat de USR, potrivit Libertatea.ro.
Președintele interimar al PNL: Parlamentul român care se va forma va fi „pulverizat”
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat duminică seară, după anunțarea rezultatelor exit-poll de la alegerile parlamentare, că parlamentul care se va forma va fi „pulverizat”, ceea ce va duce la formarea unei coaliții de guvernare, relatează Digi24.ro.
El a spus că PNL va participa la această coaliție, cu condiția ca programul de guvernare să cuprindă reformele asumate de PNL.
„Avem două categorii de electori: cei care ne-au votat și săptămâna trecută și cei care, văzând că PNL a înțeles votul de duminica trecută și a schimbat direcția, au revenit lângă PNL. Și celor care ne-au votat duminica trecută, și celor care ne-au votat acum le promitem că nu-i vom dezamăgi”, a declarat Ilie Bolojan după anunțarea rezultatelor exit-poll.
Marcel Ciolacu: Vom rămâne garantul echilibrului politic şi social din România
Președintele demisionar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, după rezultatul exit-poll-urilor, că astăzi, românii au confirmat faptul că PSD este principala forță politică a României, iar PSD își va folosi mandatul primit de la români și vom rămâne garantul echilibrului politic și social din România.
„PSD își va folosi mandatul primit de la români și vom rămâne garantul echilibrului politic și social din România. O să fac apel la toată presa, eu personal nu voi mai face nicio declarație până când nu se va termina de numărat ultimul vot al românilor”, a spus președintele demisionar al PSD.
El a precizat că au înțeles exact răspunderea pe care o au față de România.
„Consider că trebuie să privim cu toții cu atenție rezultatul de astăzi, este un semnal important pe care românii l-au transmis clasei politice, practic să continuăm să dezvoltăm țara cu bani europeni, dar în același timp, să ne protejăm identitatea, valorile naționale și credința”, a subliniat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.
Elena Lasconi: Trebuie să facem pe bune o schimbare şi să recreăm elita politică
Elena Lasconi, candidata care a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și șefa Uniunii Salvați România, a avut un discurs prin care a îndemnat la a susține democrația și valorile proeuropene, după apariția exit-poll-ului de la alegerile parlamentare, care a cotat USR la 15%.
„Dumnezeu să binecuvânteze România în UE și NATO. Din câte am văzut la acest exit-poll, cred că cel mai înțelept ar fi să așteptăm numărătoarea de mâine și, de asemenea, vreau să le mulțumesc delegaților din secțiile de votare, să rămână vigilenți, până se numără fiecare buletin de vot. A fost o zi complicată pentru noi toți, la fel ca în fiecare zi, am fost printre oameni, am fost la Câmpulung, mulți m-au luat în brațe si au plâns, spunând că sunt speriați de ceea ce se întâmplă în țară”, a început Elena Lasconi discursul susținut la apariția rezultatului exit-poll.
Candidata USR, care a ajuns în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, a dat vina pe „politicienii vechi*” pentru faptul că partidele și candidații anti-UE au crescut din punct de vedere electoral.
Elena Lasconi a mai subliniat că așteaptă rezultatele finale pentru a putea discuta despre o posibilă alianță parlamentară între USR și alte partide, notează Digi24.RO.
Primele rezultate prezentate de Exit-poll CURS. PSD - preferatul românilor
Partidul Social Democrat s-a clasat pe primul loc, în urma alegerilor parlamentare din România, arată rezultatele exit-poll realizat de CURS. Conform chestionarelor efectuate la ieșirea de la urne, PSD a obținut 26%, pentru Camera Deputaților, și 26,1% la Senat.
Pe locul doi s-a clasat AUR, cu 19%, respectiv 19,2%, iar pe poziția a treia se află USR, cu 15,5% la Camera Deputaților și 15,6% la Senat.
Cam la același scor cu USR se află PNL, cu un scor de 15,5%, respectiv 15,9,8%. Partidul S.O.S. și POT, formațiunea care-l susține pe Călin Georgescu, au depășit pragul parlamentar, iar UDMR este la limită.
Sondajul a fost realizat la ora 20.00 și a fost făcut doar pe teritoriul României și nu cuprinde și diaspora.
De menționat că scrutinul are loc într-un context tensionat, în care Biroul Electoral Central renumără cele peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al prezidențialelor, după decizia fără precedent a Curții Constituționale în scrutinul în care independentul Călin Georgescu a ieșit pe primul loc, Elena Lasconi (USR) pe doi, iar premierul PSD Marcel Ciolacu pe locul trei, notează Hotnew.ro.