Revista presei // Impactul alegerilor din România asupra RM; Tentativele Rusiei de a provoca o criză energetică
Presa din RM scoate în evidență mesajele autorităților de la Chișinău transmise cu ocazia Zilei României, care a fost marcată pe 1 decembrie. Mai multe publicații analizează impactul alegerilor din România asupra provocărilor geopolitice cu care se confruntă Republica Moldova. Tentativele Rusiei de a provoca o criză energetică în Republica Moldova e un alt subiect reflectat în principalele articole din presă.
Moldovenii au ieșit din nou să voteze masiv pentru politica de peste Prut, la parlamentare, titrează Europa Liberă. Ei s-au prezentat într-un număr record la un scrutin care ar putea decide direcția geopolitică a României pe fondul apariției unor semnale pro-rusești surprinzătoare la începutul „maratonului electoral” de 3 săptămâni, comentrază postul de radio. Miza alegerilor parlamentare din România a crescut după primul tur al alegerilor prezidențiale, câștigat în mod neașteptat de un candidat independent cu vederi proruse, Călin Georgescu, remarcă Europa Liberă. Postul de radio amintește că la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, el a obținut peste 43 a sută din voturile diasporei, dar a fost votat de puțini alegători din R. Moldova, unde pe primul loc s-a clasat candidatul pro-occidental al partidului Uniunea Salvați România, Elena Lasconi, clasată la general pe locul doi.
Primul tur, bulversant, al alegerilor prezidențiale din România, și problemele legate de aprovizionarea cu gaze pentru sezonul de iarnă au creat un climat de nesiguranță în Republica Moldova. E concluzia corespondentului Deutsche Welle la Chișinău, Vitalie Ciobanu. Până la alegerile din 24 noiembrie, România era considerată „o insulă de stabilitate” și un sprijin crucial pentru Republica Moldova în fața amenințărilor rusești, remarcă Vitalie Ciobanu. Potrivit autorului articolului, situația s-a schimbat – în timp ce Republica Moldova rezistă presiunilor din partea Rusiei, România se află într-o perioadă de incertitudine politică. Moldovenii cu cetățenie română privesc cu neliniște evoluțiile din România, în special după victoria unui candidat necunoscut în primul tur al prezidențialelor și decizia Curții Constituționale de a renumăra voturile, constată ziaristul. În paralel, Rusia folosește prețurile la gaze pentru a destabiliza economia Moldovei și a crea nemulțumiri care ar putea avantaja forțele proruse la alegerile viitoare, scrie Ciobanu. Scumpirile vor afecta și malul drept al Nistrului, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să gestioneze simultan criza energetică și să informeze corect populația despre riscurile unei posibile destabilizări, conchide autorul articolului publicat de Deutsche Welle.
Mai multe publicații scot în evidență mesajele autorităților de la Chișinău adresate cu ocazia Zilei României, marcată ieri, 1 decembrie, zi în care au avut loc și alegeri pentru viitoarea componență a Parlamentului de la București. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat citată de Ziarul Național că Ziua de 1 decembrie are o semnificație profundă pentru toți cei care iubesc România. Publicația atrage atenția că șeful statului a menționat legătura specială a României cu Republica Moldova, specificând că ea e bazată pe rădăcini comune, limbă și credință. Președintele Maia Sandu a mai subliniat că provocările cu care se confruntă cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului, le oferă oportunitatea de a se sprijini reciproc, relevă Ziarul Național.
Kremlinul încearcă să creeze o criză energetică în Republica Moldova, semnalează Radio Chișinău. Postul de radio subliniază că Rusia refuză să livreze gaze în regiunea transnistreană prin rute alternative, odată cu încetarea tranzitului prin Ucraina la sfârșitul acestui an. Expertul în energetică Eugen Muravschi susțiine, citat de radio Chișinău, că Gazprom acționează ca o unealtă politică pentru a destabiliza Republica Moldova și a crea disconfort Chișinăului. Miza Rusiei este influențarea alegerilor parlamentare din 2025, subminând încrederea populației în autorități și partenerii europeni, spune Muravschi. Totuși, Republica Moldova este acum mai bine pregătită pentru această criză, având capacități de import de energie diversificate, remarcă analistul, citat de radio Chișinău.
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va aduce stabilitate și unitate pe întregul continent european. E mesajul transmis de ministrul francez al Afacerilor Europene, Benjamin Haddad, la emisiunea „Dimensiunea Diplomatică” de la Moldova 1. El a subliniat susținerea Franței pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova și a încurajat autoritățile de la Chișinău să continue reformele necesare pentru accelerarea procesului de integrare la blocul comunitar. În cadrul aceleiași emisiuni de la Moldova 1, oficialul francez a avertizat asupra amenințărilor rusești care încearcă să submineze parcursul european al statului și a menționat că Republica Moldova este o linie de front pentru democrația europeană.
Atenție maximă la amenajarea iluminatului decorativ pentru sărbătorile de iarnă! – preia semnalul de alarmă tras de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, IPN. Potrivit agenției de presă, autoritățile recomandă achiziționarea ghirlandelor din magazine specializate și verificarea indicațiilor producătorului înainte de utilizare. Utilizarea ghirlandelor deteriorate sau confecționate artizanal este interzisă, precum și conectarea sau repararea instalațiilor de iluminat fără respectarea normelor de siguranță, mai scrie IPN cu referire la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.