Parlamentul va propune noi măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de secetă, anulând o lege similară, care a fost dur criticată de fermieri
Parlamentul va propune noi măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de secetă, anulând o lege similară, votată acum trei luni, care a fost dur criticată de fermieri. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca. În același timp, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor, spun că legea cuprinde majoritatea cerințelor înaintate anterior autorităților.
Proiectul înregistrat vine cu un șir important de îmbunătățiri, și anume:
• Se schimbă termenul limită de aplicare a legii, nu 6 luni cum era inițial, ci 31.10.2025.
• Se introduce prevederea expresă că legea se aplică la toate datoriile curente ale agricultorilor, indiferent de data nașterii datoriei și nu doar la cele formate în perioada 1 septembrie 2023 - 1 septembrie 2024.
• În calitate de beneficiari ai legii alături de agricultori, se includ și furnizorii de inputuri.
• Se exclude prevederea privind gradul de afectare a unei suprafețe de 50% în proporție de 60%.
• Se introduce limita de 3500 de ha deținuți pentru eligibilitatea beneficiarilor.
• Se introduce limita de maxim 20% a suprafeței de livezi și legume în portofoliul agricol pentru eligibilitate.
• Se interzice concesionarea contractelor pentru creditori fără acceptul debitorului.
• Se interzice proprietarilor terenurilor pe perioada efectului legii să încheie contracte de arendă cu alți agricultori (să treacă la alți agricultori) dacă obligațiile contractuale pentru 2024 au fost respectate.
După ce va fi avizată miercuri de Guvern, proiectul noii legi va fi dezbătut în plenul parlamentului, pe 5 decembrie, a mai spus Alexandr Trubca. Potrivit lui, noile prevederi au fost discutate cu agricultorii.
„Este o lege nouă prin care va fi abrogată legea veche, fiindcă schimbările sunt prea multe pentru a le include într-un amendament la legea deja existentă. Întreg procesul de elaborare a început de la o ședință de lucru la care am participat eu, președintele Parlamentului și reprezentanții la mai multe asociații din sectorul agricol. Și în baza acelei ședințe am agreat să facem un mic grup de lucru. Deci, proiectul de lege a fost elaborat de comun acord și în colaborare cu asociațiile. Respectiv, în mod normal, nu ar trebui să genereze nemulțumiri din partea agricolilor”, susține Alexandr Trubca.
Dificultățile din agricultură nu sunt doar din cauza secetei din acest an, dar sunt un cumul de probleme din ultimii trei ani, care practic au lăsat fermierii fără mijloace financiare, ne-a declarat directorul Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău. Potrivit lui, reprezentanții autorităților au văzut care este situația reală din sectorul agricol, iar această lege nouă cuprinde aproximativ 90 la sută din cerințele fermierilor.
„La drept vorbind, această lege este o soluție de moment, în primul rând, pentru a opri avalanșa de executări și avalanșa de insolvabilități care s-au început pentru agricultori, pentru că noi vrem să ne așezăm la masă cu toate părțile implicate, care implică și furnizorii de inputuri, și băncile, și instituțiile internaționale de finanțare prezente la noi în țară, și guvernul, și parlamentul, pentru a îmbunătăți atât cadrul legal, programele de dezvoltare, care să ajute la transformarea agriculturii, să fie o agricultură rezilientă, să fie o agricultură competitivă”, a declarat Alexandru Bădărău.
Amintim că în luna septembrie Parlamentul a votat o lege specială pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă și a creditorilor acestora, care oferă un răgaz pentru restructurarea datoriilor acestora, astfel încât agricultorii să poată depăși situația dificilă cu care se confruntă. Potrivit autorităților, aceste schimbări urmau să permită fermierilor să ceară creditorilor, pe un termen de 6 luni, amânarea obligației de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor.
Totodată, în urma acestor schimbări agricultorii au rămas nemulțumiți și au protestat argumentând că această lege nu este funcțională și este valabilă doar pentru un termen limitat.