Revista presei // De ce alegerile din România sunt importante pentru RM; Măsurile luate de autorități pentru a preveni o criză energetică
Publicațiile locale continuă să comenteze ultimele evoluții de pe scena politică de la București, comentatorii de la Chișinău estimând impactul pe care l-ar putea avea rezultatul alegerilor paramentare de duminică asupra relației bilaterale dintre cele două capitale. Măsurile pe care urmează să le ia autorităție de la Chișinău pentru a preveni o criză energetică din cauza riscurilor legate de sistarea livrărilor de gaz rusesc prin Ucraina, e un alt subiect reflectat de presa națională.
Alegerile parlamentare de duminică au zdruncinat scena politică din România, însă forțele extremiste nu au reușit să învingă, constată Agora. Chiar dacă Partidul Social Democrat și-a consolidat poziția de lider în următorul guvern, nu va putea conduce de unul singur țara și va trebui să negocieze crearea unei alianțe pentru a forma o majoritate stabilă în parlament, comentează Agora. Nu va exista o coaliție de o singură culoare politică, iar partidele pro-europene vor fi nevoite să formeze o alianță nefirească, între stânga și dreapta eșichierului politic, anticipează publicația. De cealaltă parte, partidele extremiste, care au acumulat peste 30 la sută din voturi, vor avea o tribună mai mare de promovare a mesajelor pro-ruse și aberațiilor conspiraționiste, scrie Agora.
Editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, atrage atenția asupra creșterii substanțiale a prezenței la urnele de vot, care duminică a fost net superioară celei de acum 4 ani. Participarea la vot a fost cu peste 20 de procente mai mare față de cea înregistrată la precedentele alegeri parlamentare din România când la urne s-a prezentat doar o treime din numărul de alegători, subliniază Negru. De această dată, românii de pe ambele maluri ale Prutului s-au mobilizat în mod exemplar și acest lucru e explicabil, scrie editorialistul. În opinia lui Nicolae Negru, rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale, care le-au precedat pe cele parlamentare, i-au speriat că Țara poate nimeri pe mâinile unor politicieni iraționali, admiratori ai lui Putin, susținători ai războiului din Ucraina. Deși perspectiva României arată mai bine după alegerile parlamentare decât după primul tur al celor prezidențiale, situația se poate schimba după turul doi. Căci cursul și relațiile externe ale României pot fi influențate în mare măsură de președintele țării, care dispune de mai multe împuterniciri decât în Republica Moldova, conchide editorialistul Ziarului Național.
Un președinte pro-rus ales în România ar putea să spună „nu” Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, consideră expertul Andrei Curăraru, citat de Moldova 1. În opinia comentatorului, un astfel de lider va reprezenta interesele Kremlinului, care dorește ca RM „să fie o țară săracă, în afara Uniunii Europene”. Expertul susține că Rusia folosește factorul energetic, prin Gazprom și regiunea transnistreană, pentru a exercita presiuni economice asupra Republicii Moldova, inclusiv prin creșterea tarifelor. Problemele energetice rămân ultima pârghie economică majoră a Federației Ruse în această regiune, observă analistul. În viitor, influența s-ar putea manifesta mai ales pe plan diplomatic, inclusiv prin posibilitatea unui președinte pro-rus peste Prut, care să blocheze progresul Chișinăului, subliniază Andrei Curăraru, citat de Moldova 1. Pe de altă parte, doctorul în științe politice din România, Andrei Țăranu, consideră că o eventuală victorie a candidatei USR, Elena Lasconi, ar asigura continuitatea sprijinului acordat de România Republicii Moldova, menționează sursa citată.
Participarea activă a cetățenilor din Republica Moldova la scrutinul parlamentar din România e un răspuns clar la politica agresivă a Rusiei și un semn de sprijin pentru România, partenerul constant al Chișinăului. E opinia analistului, Mihai Isac, exprimată într-un interviu acordat postului public Moldova 1. Comentatorul observă că votul din Republica Moldova se deosebește semnificativ de cel al diasporei românești, fiind majoritar proeuropean, și reflectă dorința cetățenilor moldoveni de a deveni parte a Uniunii Europene.
Între timp, Republica Moldova se pregătește pentru scumpiri la energie, semnalează publicația Bani MD. De la 1 ianuarie 2025, Ucraina va suspenda tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, o decizie care în opinia autorului articolului, face incertă livrarea de gaz către regiunea transnistreană. Publicația îl citează pe deputatul Radu Marian, președintele Comisiei Economie, Buget, Finanțe, potrvit căruia, „pentru malul drept al Nistrului, problema principală rămâne costul ridicat al energiei electrice. Deși putem importa energie din alte surse, situația din regiunea transnistreană este unică în Europa – acolo centrala produce electricitate pe baza gazului gratuit”, explică deputatul. Guvernul e pregătit să intervină pentru a reduce impactul creșterii prețurilor asupra populației, iar compensațiile rămân instrumentul principal al autorităților, mai spune parlamentarul, citat de publicația online Bani MD.
Autoritățile de la Chișinău afirmă că Republica Moldova poate obține necesarul de energie electrică în cazul sistării livrărilor de gaze rusești către Centrala de la Cuciurgan, transmite Radio Europa Liberă. Confruntată cu atacuri rusești asupra infrastructurii sale energetice, e foarte probabil ca Ucraina să nu mai poată asigura Republica Moldova cu energie electrică, remarcă postul de radio. În asemenea condiții, Republica Moldova va importa energie mai scumpă din Uniunea Europeană, unde prețurile sunt dictate de piață, explică Europa Liberă. Același post de radio amintește că Guvernul a adoptat deja un plan de pregătire pentru noul sezon rece, anticipând o posibilă criza energetică.
Moscova vrea să dea vina pe Chișinău pentru faptul că regiunea transnistreană ar putea rămâne fără gaz gratis, de la 1 ianuarie 2025, când Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său, constată Veridica.md. Potrivit publicației, Rusia încearcă în continuare să folosească pretinsa datorie la gaz a Republicii Moldova ca pe un element de presiune asupra autorităților de la Chișinău pentru a obține concesii de ordin politic sau geopolitic din partea lor.
Mai multe publicații semnalează un caz de braconaj, produs în raionul Călărași, unde un cerb select a fost găsit împușcat pe un câmp de vânătoare, în apropierea satului Peticeni. Agenția de presă Info-Prim-Neo scrie că animalul a fost descoperit de către inspectorii de mediu, care au alertat imediat poliția. Braconajul asupra speciilor de animale protejate de lege, reprezintă o infracțiune gravă, cu pedepse severe, atenționează Inspectoratul pentru Protecția Mediului, citat de Info-Prim-Neo.