Mark Rutte: România și R. Moldova trebuie să decidă împreună asupra colaborării pentru monitorizarea spațiului aerian
O eventuală colaborare între România și Republica Moldova privind monitorizarea spațiului aerian, în contextul incidentelor cu drone rusești, ar trebuie decisă la nivelul conducerii de la București și Chișinău. Declarația a fost făcută de secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din țările Alianței.
„În mod evident, întrebarea despre drone este, cred, mai degrabă o problemă bilaterală despre ceea ce România și Moldova ar putea face împreună, așa că nu este treaba mea să comentez acest subiect acum, dar aș lăsa acest aspect autorităților române, deocamdată”, a declarat Rutte.
De asemenea, secretarul general al NATO a reafirmat sprijinul Alianței față de Republica Moldova. Rutte a vorbit, inclusiv, despre respectul său pentru președinta Maia Sandu și pentru eforturile acesteia de a menține stabilitatea țării în contextul influențelor externe și al provocărilor politice.
„Am cel mai mare respect pentru Maia Sandu, președinta Moldovei, și sunt în contact intens cu ea. Vom continua să colaborăm strâns. Moldova este foarte prezentă pe radarul nostru”, a declarat Rutte.
Oficialul a apreciat modul în care conducerea de la Chișinău a gestionat situațiile dificile, inclusiv influențele străine în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind aderarea la UE. Potrivit lui Rutte, guvernul moldovean, împreună cu populația, „a reușit să mențină un ton calm și echilibrat în fața acestor provocări”.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe teritoriul țării noastre au fost depistate mai multe fragmente de dronă sau rachete. Prima rachetă rusească a căzut în Republica Moldova pe 31 octombrie 2022, la Naslavcea, Ocnița. Ultimul caz a căzut a fost înregistrat chiar astăzi, 3 decembrie, la Orhei. Doar în noiembrie, timp de două zile, în raioanele Căușeni, Râșcani și Criuleni au fost depistate rămășițele a trei drone.
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a precizat anterior că radarul procurat la sfârșitul anului trecut este funcțional și, deși își îndeplinește „pe deplin misiunea de monitorizare a spațiului aerian”, doar acest sistem „nu este suficient”. Astfel, în țara noastră ar urma să ajungă și alte radare cu capacități mai mari, nu mai târziu de sfârșitul anului 2025.