Politic

Guvernul ia în calcul compensații țintite pentru agenții economici, dar nu pentru toți. Precizările premierului și reacția patronatelor

Guvernul analizează măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri în urma majorării tarifelor la gazele naturale cu peste trei lei, însă acestea vor fi aplicate țintit, susține premierul Dorin Recean. Potrivit oficialului, doar companiile cele mai afectate de scumpiri ar putea beneficia de compensații, în timp ce restul agenților economici pot accesa în continuare subvenții pentru eficiența energetică.

„Politica Guvernului este să acorde compensații suplimentare pentru populație, iar pentru mediul de afaceri să acorde subvenții pentru eficiență energetică, în așa fel încât să economisim mai degrabă la factură, decât la tarif. Acest lucru va ajuta și mediul de afaceri să fie competitiv pe termen lung. Dacă vor exista sectoare care vor intra în incompetitivitate imediat, atunci Guvernul va considera, dar va ținti acele companii care pot intra în incompetitivitate”, a explicat premierul Dorin Recean.

Pe de altă parte, Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova avertizează asupra impactului negativ imediat asupra costurilor de producție, odată cu majorarea tarifului la gazele naturale. Cei mai afectați, spune președintele CNPM, Leonid Cerescu, vor fi agenții economici care nu au rezerve de gaze.

„Majorarea tarifului va influența direct sini-costul producției, de aceea agenții economici vor deveni mai puțin competitivi pe piață. Acesta este efectul direct asupra agenților economici care nu au rezervat sau cumpărat anticipat gaze pentru producția finită. (…) Acum vor fi nevoiți singuri să întreprindă măsuri pentru a diminua alte cheltuieli, făcând posibilă realizarea producției finite mai competitivă”.

În aceste condiții, subvențiile acordate de Guvern pentru energia verde, consideră Leonid Cerescu, sunt binevenite și utile, dar rămâne un sprijin insuficient. „Decât nimic, este un suport, o posibilitate de a diminua aceste cheltuieli, dar nu suficient pentru a păstra pe linia de plutire activitatea economică”.

Precizăm, consumatorii finali vor achita, din 1 decembrie, cu 3,3 lei mai mult pentru un metru cub de gaze naturale. Majorarea a fost aprobată în cadrul ședinței ANRE din 29 noiembrie, curent. Autoritățile au dat asigurări că vor interveni cu compensații majorate la energie, pentru consumatorii casnici, totuși mecanismul nu a fost anunțat, deocamdată. În luna noiembrie, compensațiile pentru perioada rece a anului vor varia între 300 și 800 de lei și vor fi stabilite în mod individual pentru fiecare gospodărie. Detalii - AICI.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult