Revista presei // Posibile consecințe ale sistării livrărilor de gaze rusești către regiunea transnistreană; Actele de stare civilă, imprimate acasă sau la birou
Presa din Republica Moldova continuă să anticipeze posibilele scenarii pentru inceputul anului, când Federația Rusă ar putea sista livrarea gazului natural în stânga Nistrului. Noile reforme inițiate de autorități în procesarea actelor civile și creșterea numărului de femei care nu se mai tem să semnaleze cazurile de violență în familie, se numără printre alte subiecte abordate de publicațiile din Republica Moldova.
Rusia are obligații contractuale privind livrarea gazelor naturale în stânga Nistrului, dar nu există o certitudine că acestea vor ajunge în regiunea transnistreană după 1 ianuarie, remarcă expertul WatchDog, Valeriu Pașa. Într-un interviu acordat postului public Moldova 1, Pașa a opinat că Rusia încearcă să provoace o criză umanitară în stânga Nistrului pentru a destabiliza regiunea, dorind să bage oamenii în frig și sărăcie totală, iar în acest fel să destabilizeze întreaga situație din Republica Moldova. Pentru a-și atinge scopul, Rusia cere Chișinăului să achite așa-numita datorie istorică pentru gazele livrate în stanga Nistrului înainte de a furniza noi volume de gaze, amintește postul public de televiziune.
Posibila criză a gazelor naturale de la 1 ianuarie îngrijorează administrația separatistă de la Tiraspol, consemnează vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, citat de Moldova 1. Potrivit oficialului, Traspolul evită să-și exprime marile temeri legate de pericolul crizei eneretice, dar acestea persistă mai ales în rândul oamenilor de afaceri.
În cazul în care în anul 2025 Gazprom va sista livrările de gaze către regiunea transnistreană, Chișinăul va furniza locuitorilor din stânga Nistrului gaz la un preț de piață, transmite TV8. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian susține că Guvernul ar putea oferi locuitorilor din stânga Nistrului și compensații în perioada rece a anului, precizează sursa citată. În opinia vicepremierului pentru Reintegrare, cel mai probabil Ucraina va rămâne pe poziții și va refuza în continuare să accepte tranzitul gazelor rusești.
Oprirea livrărilor de gaze rusești către regiunea transnistreană ar crea „o criză de proporții” și ar duce „la pierderea controlului Rusiei asupra teritoriului din stânga Nistrului”. E opinia exprimată la Europa Liberă de ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan. Pentru a evita acest scenariu, Rusia ar putea doar să reducă volumul de gaz furnizat în regiunea transnistreană, estimează Gheorghe Balan.
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a criticat dezinformarea promovată de Serviciul rus de Informații Externe, precum că Bruxelles-ul s-ar implica excesiv în politica externă a Republicii Moldova, transmite Agora. Diplomatul a subliniat, citat de aceeași sursă, că spre deosebire de Rusia, care încearcă să submineze democrația Republicii Moldova, partenerii europeni acționează transparent și sprijină deschis drumul european al statului. În același context, analistul politic Anatol Țăranu amintește, citat de Radio Chișinău, că duminica viitoare va avea loc a doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, de al căror rezultat va depinde și parcursul de mai departe al Republicii Moldova. „Victoria candidatului anti-occidental Călin Georgescu ar însemna extinderea influenței ruse în interiorul Uniunii Europene și ar dăuna cursului european al Republicii Moldova”, consideră analistul. Având în vedere că România reprezintă cel mai important partener economic și avocat al integrării europene a Republicii Moldova, venirea la conducere a unui președinte pro-rus, ar complica serioas relațiile dintre cele două maluri ale Prutului, a menționat Anatol Țăranu în interviul acordat postului Radio Chișinău.
Mai multe publicații își focalizează atenția asupra unui proiect de lege elaborat de guvern, care ar urma să scutească cetățenii de necesitatea prezentării actelor pe suport de hârtie. Ziarul Național scrie că inițiativa legislativă prevede posibilitatea ca actul de stare civilă să poată fi imprimat acasă sau la birou deoarece instituțiile publice și private vor obține acces direct la date prin platforme digitale. Proiectul prevede, între altele, extinderea competențelor notarilor care vor căpăta dreptul de a înregistra căsătorii, notează publicația. Noile prevederi ar marca cele mai mari transformări în domeniu din ultimele decenii, constată Ziarul Național.
Numărul femeilor supuse violenței în familie, care cer ajutor prin intermediul telefonului de încredere al asociației La Strada, crește de la an la an, relevă TV8. Membrii asociației constată, citați de postul de televiziune, că femeile abuzate capătă mai mult curaj și încredere în activitatea instituției care le oferă cazare, asistență psihologică, juridică, dar și protecție. În cei 15 ani de când serviciul este activ, au fost ajutate peste 50 de mii de femei, rezumă tv8.
Uniunea Europeană investește 200 de milioane de euro în reabilitarea pădurilor din Republica Moldova, titrează Vocea Basarabiei. Banii vor fi investiți în extinderea pădurilor și reabilitarea fâșiilor forestiere degradate pe o suprafață totală de peste 63 000 de hectare. Aplicarea acestui proiect, presupune reduceri de aproximativ 12 milioane de tone de dioxid de carbon în următorii 30 de ani, remarcă Vocea Basarabiei.
TVR Moldova scrie despre un nou suport din partea României pentru R. Moldova - un autolaborator pentru monitorizarea calității aerului, care a fost donat autorităților de mediu de la Chișinău. „Prin donația bunurilor mobile aparținând domeniului privat al statului, către Agenția de Mediu din Republica Moldova, va crește capacitatea de răspuns a autorităților în cazul unor evenimente cu impact asupra calității aerului în special și a mediului, în general”, se arată în Memorandumul semnat de ministrul român al Mediului Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, aprobat de Executiv, precizează TVR Moldova. Potrivit sursei citate, autovehiculul conține mai multe analizoare pentru poluanți, stație meteorologică, echipamente de înregistrare și stocare a datelor și multe alte instalații, cu ajutorul cărora autoritățile vor putea realiza studii pertinente privind evoluția calității aerului și vor putea aplica, experimental, tehnicile de analiză utilizate în mod curent, la nivelul Uniunii Europene.