„Starea de urgență poate accelera procesele, dar nu garantează soluții.” Ce măsuri propun experții pentru a evita o criză majoră
Starea de urgență în sectorul energetic, care urmează să fie instituită în Republica Moldova pe 16 decembrie, ridică semne de întrebare în rândul experților cu privire la eficiența sa în prevenirea unei crize energetice după 1 ianuarie 2025. Deși măsura este menită să accelereze procesul decizional în domenii precum achizițiile și tarifarea, ea nu reprezintă o soluție completă fără negocieri internaționale și identificarea unor surse alternative de gaz, avertizează expertul în energetică Sergiu Ungureanu, în cadrul emisiunii „Zi de zi”, de la Radio Moldova.
Deși instituirea stării de urgență poate accelera luarea deciziilor legate de tarife și achiziții, asta nu reprezintă o soluție completă în absența unor acțiuni concrete, precizează Sergiu Ungureanu. „Din păcate aceasta nu este o soluție, nu este o panacee, trebuie să fie luate măsuri rapide, măsuri urgente, poate chiar măsuri la nivel internațional, ca să evităm această criză. Nu văd acum la moment careva discuții la nivel cu partenerii noștri de dezvoltare, cu vecinii, cu Uniunea Europeană, în urma cărora Moldova să rezerve anumite capacități cel puțin de transport, dacă nu cantități necesare de gaz,” a precizat acesta.
Ungureanu a precizat că R. Moldova nu are rezervate capacități de transport pe rețeaua transbalcanică, ceea ce complică importul de gaze chiar și în cazul unor surse disponibile. Expertul a recomandat extinderea negocierilor cu țări precum Azerbaidjan și Grecia pentru importul de gaz lichefiat.
Amintim că premierul Dorin Recean a declarat că Rusia este obligată, conform contractului, să livreze gaze la graniță, motiv pentru care nu vor avea loc discuții cu Gazprom. „Consider că ar trebui să fie găsite soluții pentru a depăși această criză și chiar dacă s-ar renunța la anumite polemici sau retorici politice, care nu aduc bine în această situație, cred că Republica Moldova ar trebui totuși să se așeze la masa de negocieri, ca să putem asigura această cantitate necesară de gaze, pentru că să ținem cont că și energie electrică în cea mai mare parte, cred că 80% este produsă tot în bază acestui gaz natural”, a declarat expertul.
Acesta a atras atenția și asupra impactului deciziei Ucrainei de a nu mai tranzita gazul rusesc pe teritoriul său. Această decizie afectează direct Republica Moldova, dependentă de importurile de gaze. Expertul sugerează ca autoritățile de la Chișinău să discute cu Ucraina pentru a identifica soluții temporare de tranzit.
Amintim că premierul Dorin Recean a cerut demisia Victor Parlicov, a directorului general interimar al întreprinderii „Energocom”, Victor Bînzari și a lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al consiliului de observatori al „Moldovagaz”.