Externe

De Ziua Constituției, românii fac haz de necaz despre situația în care s-a ajuns

Alegătorii din România urmau să se prezinte astăzi la urne pentru a alege președintele țării pentru următorii cinci ani. Decizia Curții Constituționale de la București de a anula al doilea tur de scrutin a stârnit dezbateri și a polarizat întreaga societate românească. Subiectul este discutat în toate mediile, de la urban la rural, de la analiști la scriitori. Astăzi, chiar de Ziua Constituției, românii fac haz de necaz despre situația în care s-a ajuns, iar alții fac apel la reconciliere.

Scriitori, analiști și membri ai societății civile fac apel la reconciliere și la reducerea polarizării în societate.

Cristian Tudor Popescu, jurnalist și scriitor: Curtea Constituțională a ales această soluție care oricum era, dar eu sunt de părere, deși eu am scris și am spus, joi, miercuri și joi, acest diavol care a spintecat România, a despicat-o în două - nu poate fi scos, exorcizat din oameni decât așa cum a intrat, prin vot. Deci, de spus: domnilor, mergem la vot și acolo salvăm România. Acum pot să-mi asum să spun asta. E mai puțin rău ce a făcut Curtea Constituțională, decât în cazul unui anume rezultat la alegerile din turul doi.

Ion Bogdan Lefter, scriitor și critic literar: E mult preferabil să avem această anulare de alegeri înaintea turului doi, decât să fi avut o invalidare a turului doi, după ce oamenii s-au mobilizat, s-au îndârjit, s-au dus la vot, au câștigat unul sau altul din cei doi finaliști.

Radu Paraschivescu, scriitor: Până ieri, alaltăieri, aveam de ales între o persoană normală, cu anumite șubrezii anormale, și o făcătură, căreia i-am spus în piață: hologramă dacopată, și-mi mențin caracterizarea. De ieri încoace plutim în vag și nu știm, nu știm mai multe lucruri. Nu știm cumva dacă opinia publică și votantul se vor plictisi de atâtea voturi.

Cristian Preda, profesor universitar: Căile pentru a-i înțelege pe ceilalți, pe semenii noștri, pentru că în ultimele săptămâni am văzut mai degrabă ură, mai degrabă pasiuni, și în mult mai multă măsură înțelegere și ascultarea celuilalt, dezbateri.

Pentru mulți, totul este clar - nu vor ieși la vot indiferent de câte ori vor fi chemați la urne. Alții sunt, însă, nemulțumiți și chiar revoltați că nu pot vota în turul doi de scrutin și consideră că le-au fost încălcate drepturile.

„Nu mă așteptam ca atâta lume să nu înțeleagă, de fapt, ce se întâmplă. Era aproape evident”;

„Nu mi-a plăcut ce s-a întâmplat. Normal, nu mi-a plăcut absolut nimic - nici candidații, nici deciziile care s-au luat ulterior, care au produs confuzie”;

„O să răspund ce i-am scris unei prietene - și în sport, dacă nu au luat toți startul cum trebuie, se reiau. Dar Curtea Constituțională, totuși, a validat primul tur. Deci, a little bit too late”;

„Unde să mai mergem, că ne-au tăiat toate drepturile? De ce să nu votăm și de ce le e frică de un om? Că-i un singur om. Că și eu puteam să mă duc să candidez ca președinte, nu? Și eu fac TikTok”;

„Mie-mi convine, că merg pe europeni, nu merg pe ruși”;

„Aș vrea să merg la vot. De ce? Ne spunem fiecare părerea și fiecare-și spune ce are de spus.”

Curtea Supremă de la București a dispus repetarea scrutinului prezidențial în totalitate, începând cu reluarea procedurii de înaintare a candidaților, după ce s-a constatat și au fost aduse probe că alegerile au fost fraudate. Data scrutinului urmează să fie stabilită, dar cel mai probabil, va avea loc în luna martie.

Citește mai mult