Regional

Lemnăritul renaște în raionul Hâncești și inspiră o nouă generație de meșteșugari

Într-o lume tot mai tehnologizată, unde meșteșugurile tradiționale par să dispară, în satul Bozieni din raionul Hâncești, lemnăritul transmis din generație în generație aduce o rază de speranță. Meșterul popular Ilie Spînu a reușit să ghideze doi tineri în lumea meșteșugului. În prezent, aceștia planifică o afacere în domeniu, dar fără a uita rădăcinile adânci ale tradiției.

Ilie Spînu a deprins cioplitul în lemn încă din copilărie. Tatăl lui era un meșter iscusit în localitate. El i-a fost și primul învățător în domeniu. În prezent, bărbatul are în spate sute de lucrări confecționate de la zero, inclusiv icoane.

În biserica satului sunt unele lucrări de-ale mele. Interesul în lume crește, deoarece oamenilor le plac lucrările mele, cum lucrez eu. Aici, în sat la noi, eu nu găseam ucenici. Umblam, întrebam, dar nimeni nu dădea acordul și am găsit în satul vecin un ucenic, în Hâncești am găsit altul. Îmi pare tare bine că am găsit acești doi băieți. Am avut cui să-i transmit acest dar pe care îl am eu. Cineva să-și aducă aminte de mine, că uite, m-a învățat și-l țin minte și-n ziua de astăzi”, a spus Ilie Spînu.

Tudor Sârghi și Victor Chiriac au însușit meseria rapid și au reușit deja să creeze și primele lucrări. Tudor Sârghi este din satul Ivanovca Nouă, raionul Cimișlia. După ce a revenit în țară de la muncă din Rusia, a decis că va rămâne acasă. Astfel, a hotărât să se specializeze în confecționarea măsuțelor de cafea și să-și transforme pasiunea în afacere.

Vreau să continui să mă dezvolt, pentru că sunt acasă. Atelierul o să-l am peste drum. Întâmplător, am văzut un interviu cu badea Ilie. Am vrut să mă consult cu un om profesionist. Eu lucram, dar nu prindeam niște detalii importante. Vreau să-mi deschid firmă, să am o afacere oficială. Am încercat să-mi demonstrez și mie că e posibil și acasă. Am spus că nu este cel mai ușor”, afirmă Tudor Sârghi.

Victor Chiriac, originar din Hâncești, vine din domeniul construcțiilor, însă a fost mereu atras de meșteșugărit și artă. Bărbatul a reușit să confecționeze ustensile pentru bucătărie, tablouri artistice și scăunele. O provocare a fost confecționarea unui pat cu două nivele. În prezent, continuă instruirea pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și a iniția o afacere în domeniu.

De obicei, meseria se fură și mai am un pic de furat de la domnul Ilie. Acum cred că soția este cea mai mulțumită, începând cu fundișoare, un scăunel, apoi am confecționat un pat cu două nivele. Încet, ne învățăm, deodată meșter nu poți să te faci. Tineretul din ziua de astăzi a uitat și de tradiții, și de tot. Eu chiar cred că prelucrarea lemnului în viitor poate deveni o sursă de venit și pentru o familie”, spune Victor Chiriac.

Cei doi ucenici au reușit să deprindă meșteșugul datorită Parteneriatelor Locale de Ocupare, implementate pe parcursul acestui an de către Organizația Internațională a Muncii, în colaborare cu partenerii locali din raioane.

Citește mai mult