Social

Jānis Mažeiks: UE va susține Republica Moldova pentru a depăși o eventuală criză energetică

Uniunea Europeană va fi alături de Republica Moldova pentru a o susține și pentru a depăși o eventuală criză energetică, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Anterior, fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, susținea că ar fi nevoie de 400 de milioane de euro anual pentru a aproviziona regiunea transnistreană cu gaze naturale în acest sezon. Janis Mazeiks a spus că au auzit de aceste cifre și că urmează să aibă loc discuții dintre Bruxelles și Chișinău referitor la oferirea unui sprijin.

Oficialul a accentuat că prioritatea este evitarea crizei energetice și continuarea dialogului cu Gazprom, pentru ca acesta să își respecte angajamentele contractuale față de Republica Moldova și să asigure livrarea gazelor către regiunea transnistreană.

„Pentru noi, sectorul energetic este foarte important și este un sector în care Republica Moldova a făcut multe progrese. Suntem pregătiți să muncim cu guvernul și să îl susținem în această criză, dar cred că responsabilitatea pentru eventualele crize este a Gazprom-ului. Este o realitate că toată posibilitatea de criză majoră este în malul stâng al Nistrului, și pentru mine este normal de a avea loc un dialog cu Gazprom pentru a soluționa această problemă. Am susținut Republica Moldova în ultimele trei ierni în domeniul energetic cu 240 milioane de euro de susținere. Am auzit de această cifră, cred că nu suntem pregătiți astăzi de a discuta despre această susținere când ar avea loc, mult mai important este de a evita această criză. Ea ține de obligațiile Gazprom față de Republica Moldova, privind livrarea de gaze”, a declarat ambasadorul.

O criză energetică în regiunea transnistreană ar putea modifica interacțiunile dintre cele două maluri ale Nistrului și ar deschide calea reintegrării, susține ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Este o întrebare pentru Guvern în primul rând. Această posibilitate există, dar nu am impresia că autoritățile din Transnistria doresc ca acest proces să aibă loc imediat. Și este un argument în plus de a nu avea o criză și este clar că Transnistria va avea o dependență mai mare de Chișinău, și interacțiunile dintre cele două maluri vor fi schimbate.”

Totodată, Jānis Mažeiks a mai afirmat că nu vrea să speculeze dacă Federația Rusă va declanșa intenționat o criză energetică în Republica Moldova, însă este clar că Moscova a avut tentative de „a influența Moldova și că acest lucru va continua”.

Vineri, 6 decembrie, așa-zisul consiliu de securitate de la Tiraspol a aprobat cu unanimitate instituirea stării de urgență economică. Un decret în acest sens a fost semnat de pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, astăzi, 9 decembrie.

Precizăm că, începând cu 1 ianuarie 2025, expiră acordul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, iar livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană rămâne incertă. Într-un prim comentariu al administrației de facto de la Tiraspol pe subiectul riscurilor asociate cu încetarea tranzitului de gaze rusești, responsabilii au acuzat Chișinăul că nu ar întreprinde acțiuni în domeniul energetic, acuzație respinsă de autoritățile constituționale.

Citește mai mult