Externe

Austria anunță că nu se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen

Austria a anunțat luni că renunță la opoziția față de aderarea deplină a României și a Bulgariei la spațiul Schengen, ultimul obstacol pentru cele două țări est-europene după o așteptare îndelungată, transmit AFP și Reuters.

„Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiție și Afaceri Interne al) UE”, a afirmat ministrul de Interne austriac Gerhard Karner, citat într-un comunicat al ministerului său. Reuniunea Consiliului JAI va avea loc la Bruxelles în această săptămână, pe 12 și 13 decembrie.

„După „Schengen aerian”, „Schengen terestru” este acum deschis României și Bulgariei", a declarat Karner, adăugând că cererile Austriei privind combaterea imigrației ilegale au dus la o scădere a numărului de migranți interceptați în apropierea graniței Austriei cu Ungaria, cea mai frecventă rută de intrare în țară, relatează Reuters.

„Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc", a spus el, citând 70.000 de interceptări anul trecut până în octombrie și 4.000 în aceeași perioadă a acestui an.

„Nu ne vom folosi dreptul de veto”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Viena.

Austria, refractară în 2022, când și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca extinderea, a acceptat în cele din urmă o aderare parțială a Bulgariei și României în martie, limitată la aeroporturi și la porturi maritime.

Potrivit unui acord prezentat în noiembrie în Ungaria, care prezidează până la finalul anului Consiliul Uniunii Europene, controale temporare vor fi efectuate „pentru o perioadă inițială de șase luni, pentru a reduce la minim schimbarea potențială a rutelor migratorii care ar putea rezulta" din această extindere a spațiului Schengen.

Premierul ungar Viktor Orban, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE, a anunțat la rândul său cu acest prilej că miniștrii de Interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României și Bulgariei să adere și cu frontierele terestre la spațiul Schengen.

Menționăm că, pe 31 martie 2024, România a devenit Stat membru Schengen cu drepturi depline. Astfel, controalele la frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră) s-au eliminat, iar persoanele se pot deplasa către sau dinspre alte State Membre UE/SEE/CH (cu excepția Cipru și Irlanda) fără a fi supuse controalelor de frontieră.

Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, România, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult