Social

Birocrația și lipsa infrastructurii descurajează deschiderea farmaciilor în sate: doar o treime din cele promise și-au deschis ușile

Până acum, doar o treime din numărul total de 150 de farmacii promis de autorități au fost deschise în cadrul proiectului „Farmacie în satul tău”. Birocrația și dificultățile în identificarea unui sediu adecvat ar fi principalele cauze ale ritmului lent de deschidere a acestor farmacii.

Nouă agenți economici vor deschide farmacii, în următoarele luni, în 56 de localități rurale, a anunțat Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Acest angajament vine după încheierea celei de-a treia licitații pentru obținerea subvențiilor destinate deschiderii farmaciilor în mediul rural. Fiecare agent economic își propune să deschidă între una și 17 farmacii. Până în prezent, în cadrul proiectului „Farmacie în Satul Tău”, agenția a emis 47 de licențe înființarea unor astfel de unități, iar 41 dintre acestea sunt deja funcționale.

Procedura de înființare a acestor farmacii este complicată din cauza birocrației și a dificultății găsirii unui spațiu adecvat, a explicat pentru Radio Moldova, directorul instituției, Dragoș Guțu. De asemenea, acesta a menționat că deschiderea celor aproximativ 150 de farmacii planificate reprezintă doar prima etapă, programul urmând a fi extins.

„Normal, sunt o groază de etape, trebuie să mergi prin sat, trebuie să identifici un spațiu, acesta trebuie să îndeplinească cerințele, necesită reparație, identificarea unui specialist, mai trebuie să obții autorizație de la ANSP, licitație farmaceutică. 100 - 150 de farmacii au fost planificate, dar proiectul ca scop are asigurarea fiecărui cetățean al Republicii Moldova cu servicii farmaceutice”, a afirmat Dragoș Guțu.

Deschiderea farmaciei din satul Șaptebani, Raionul Rîșcani, a fost posibilă după un proces birocratic de doi ani, spune Pavel Seuța, absolvent al Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”. Acesta spune că, pe lângă faptul că ia luat mult timp, costurile acestei afaceri sunt foarte mari, tânărul investind aproximativ 1,5 milioane de lei, dintre care 40 la sută din granturi.

Grație farmaciei locuitorii din Șaptebani nu mai trebuie să parcurgă zeci de kilometri pentru a achiziționa medicamente. În plus, aceasta atrage și locuitori din satele învecinate, a subliniat Pavel Seuța.

„Am participat la un proiect la o bancă comercială, un proiect care acum este „Farmacie în satul tău. M-au încurajat toți sătenii, primarul nu era împotrivă. Pacienții sunt mulțumiți, îmi mulțumesc și particular, îmi spun că fac bună treabă. Sunt bucuros că am putut să-i ajut cât și pe cei din sat, cât și pe cei din vecinătate care vin la noi după medicamente”, afirmă Pavel Seuța.

În satul Cașunca din Raionul Florești, a fost deschisă o farmacie acum o lună, datorită unui agent economic implicat în proiectul „Farmacie în satul tău”. Primarul localității, Roman Bilenco, susține că negocierile au durat două luni, cea mai mare provocare fiind găsirea unui spațiu adecvat. În același timp, primarul afirmă că o cauză pentru care lanțurile de farmacii ar evita să se extindă în sate ar fi numărul mic de locuitori.

„Am avut din start spațiu pregătit pentru farmacie. Am făcut unele modificări în construcție. Noi până la 20 de mii de lei am făcut reparație. Agentul economic a adus mobilier nou. Noi am făcut reparație cosmetică, am instalat o ușă, am mai construit un perete pentru a crea o cameră separată. Cu documentele tot s-a ocupat agentul economic”, a menționat Roman Bilenco.

Potrivit unui Raport al Curții de Conturi, peste 70 de mii de persoane din satele din Republica Moldova nu au acces la medicamentele esențiale. Datele statistice mai arată că, în Republica Moldova funcționează peste 1500 de farmacii, dintre care peste 500 erau amplasate în municipiul Chișinău.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult