Expert român: Crearea unei comisii parlamentare speciale ar putea accelera aderarea Republicii Moldova la UE
Autoritățile de la Chișinău trebuie să întreprindă măsuri concrete pentru a asigura un proces legislativ mai transparent, echilibrat și eficient în contextul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Dialogul și consensul între majoritatea parlamentară și opoziție sunt esențiale, iar înființarea unei comisii parlamentare dedicate integrării europene ar putea avea un impact semnificativ asupra coerenței și eficienței acestui proces, a declarat expertul român în politici de dezvoltare și fonduri europene, Răzvan Cotovelea, în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
„Aș recomanda înființarea unei comisii de afaceri de Integrare Europeană în Parlament, iar un membru al Parlamentului să poată să fie cel puțin în două comisii. Aș recomanda, de asemenea, înființarea în guvern a unui post de secretar de stat sau ministru delegat pentru relația cu parlamentul și împreună cu negociatorul-șef, ministra integrării europene, să fie actorii principali care să asigure coerența legislației și a calendarului, în contextul negocierilor pe capitole cu UE”.
O altă prioritate identificată de Cotovelea este crearea unei echipe naționale de coordonare a fondurilor de pre-aderare.
„Aș organiza această echipă la nivel de directive, fie sub egida prim-ministrului, cancelarie, sau viceprim-ministrului. Tot ce înseamnă negocieri trebuie să fie însoțite de echipa de coordonare a fondurilor de prea-aderare. Sunt 1,48 de miliarde de euro ajutor financiar din partea Uniunii Europene, dar vor veni sute de milioane de euro din partea statelor membre și alți donatori și trebuie să fie o coerență în utilizarea acestor fonduri”, a mai explicat Răzvan Cotovelea.
Eurodeputatul Eugen Tomac susține inițiativa creării unei instituții separate, dedicată integrării europene, considerând-o „un semnal politic foarte bun”.
„Integrarea europeană implică foarte multe paliere pe lângă angajamente și negocieri pe care trebuie să le facă guvernul, sunt foarte multe aspecte care trebuie consultate cu cetățenii. Pentru a reuși să fie mult mai clar și mai bine înțeles tot mecanismul de funcționare al Uniunii Europene, cred că această propunere de a crea o comisie distinctă pentru integrarea europeană a Republicii Moldova este o idee potrivită”.
Reamintim, Republica Moldova se află în proces de integrare europeană, iar în prezent este într-o etapă tehnică, în care se desfășoară sesiuni de screening bilateral, prin care se analizează legislația națională și modalitățile de aliniere la cea europeană.
Autor: Daniela Gherman