Expert, despre riscul sistării furnizării gazelor rusești: Pentru „Gazprom” nu există obstacole să livreze prin conducta transbalcanică
Pentru „Gazprom” nu există motive tehnice, comerciale sau alte obstacole care să împiedice continuarea livrărilor de gaze prin conducta Turkish Stream, al cărei coproprietar este, și apoi prin conducta transbalcanică. Această rută sudică a fost construită special pentru ca Rusia să ocolească Ucraina, iar faptul că nu a rezervat încă capacitate pe acest coridor reprezintă un semn clar că Rusia folosește aceste livrări de gaze pentru a șantaja și a crea o situație de criză artificială în Republica Moldova, explică expertul Watchdog, Eugen Muravschi.
„Nu avem certitudinea dacă va exista sau nu un scenariu de criză în care livrările de gaze vor fi întrerupte, deoarece Gazprom și Rusia intenționat mențin această incertitudine. În această atmosferă de tensiune, nu oferă un răspuns clar privind continuarea sau nu a livrărilor. Avem două situații: malul stâng și malul drept. Pe malul drept, unicul factor care ne poate afecta este energia electrică pe care o importăm de la Cuciurgan. Anterior, puteam importa și din Ucraina, dar, din cauza bombardamentelor intenționate asupra infrastructurii energetice de către Rusia, Ucraina, în loc să exporte, este acum nevoită să importe energie.”
Potrivit expertului, instituirea stării de urgență este o măsură care permite activarea mecanismelor de coordonare și le oferă autorităților posibilitatea de a lua măsuri imediate. În cazul în care livrarea de gaze va fi sistată, nu va mai fi timp pentru organizarea licitațiilor pe bursă.
„Dacă va trebui să cumpărăm energie electrică din România pentru malul drept, acest lucru va însemna prețuri mai mari. Pentru malul stâng, situația este și mai complicată, deoarece depind de centrala de la Cuciurgan și de livrările de gaz de la Gazprom, atât pentru gaze, cât și pentru electricitate și căldură.”
Potrivit lui Eugen Muravschi, trebuie să existe rezerve care să permită timp pentru negocieri privind reluarea livrărilor de gaze de la Gazprom către regiunea transnistreană, care are rezerve de cărbune până pe 1 ianuarie. „Dacă se termină cărbunele la Cuciurgan, atunci nu va exista nici electricitate, nici căldură, iar acest lucru, în plin sezon de iarnă, ar putea duce la o criză umanitară. Dacă nu vom avea energie electrică disponibilă pe piața din România sau dacă prețurile vor fi prea mari, vom fi nevoiți să activăm toate capacitățile de rezervă. Există scenariul posibil ca Energocom să cumpere gaz de pe bursă și să-l livreze centralei de la Cuciurgan pentru a produce electricitate, inclusiv pentru malul drept. Tehnic vorbind, continuarea funcționării centralei de la Cuciurgan ar fi benefică nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru Ucraina, din punctul de vedere al stabilizării rețelelor.”
În ciuda eforturilor autorităților de a asigura independența energetică, Republica Moldova continuă să depindă semnificativ de energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan (MGRES), situată pe malul stâng al Nistrului și controlată de regimul de la Tiraspol.
Republica Moldova se confruntă cu riscuri majore în sectorul energetic, generate de incertitudinile privind livrările de gaze naturale și energie electrică, începând cu 1 ianuarie 2025. În acest sens, autoritățile de la Chișinău au anunțat un set de măsuri pentru a gestiona aceste provocări, dar experții avertizează că este nevoie de o strategie mai amplă.
În regiunea din stânga Nistrului a fost instituită stare de urgență în economie pentru o perioadă de 30 de zile, în contextul riscului reducerii sau al încetării livrărilor de gaze naturale către regiune începând cu 1 ianuarie 2025.