Oleg Serebrian, despre sistarea gazelor către regiunea transnistreană: „Nu cred că se va ajunge până aici, s-ar putea întrerupe pentru 15 zile”
Vicepremierul Oleg Serebrian nu crede că Rusia va sista definitiv livrările de gaze către regiunea transnistreană, însă admite că este posibil ca acestea să fie întrerupte temporar. Despre aceasta a menționat Oleg Serebrian, în această seară, la emisiunea „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău. Potrivit acestuia, un astfel de blocaj ar avea și un imens impact negativ asupra economiei și infrastructurii, atât pentru malul drept al Nistrului, cât și pentru regiunea transnistreană.
„Eu nu cred că se va ajunge până aici. Admit că s-ar putea întrerupe pentru 15 zile, o perioadă în care să fie un fel de demonstrație pentru toată lumea, nu doar pentru R. Moldova (…) Deși nici asta nu cred că se va întâmpla. Nu văd logica unui interes de debranșare definitivă, inclusiv a regiunii transnistrene. Dacă s-ar putea ca rușii să ofere gaz doar pentru consum în regiunea transnistreană, teoretic este posibil, politic este complicat. Ar trebui să aleagă cei de la Tiraspol dacă mor de foame sau mor de frig. În cazul în care nu au gaz apare problema încălzirii, infrastructurii etc. În cazul în care nu avem gaz și pentru noi, pentru producerea energiei electrice – economia s-ar opri, livrarea de energie electrică către malul drept totuși înseamnă o parte importantă a bugetului de dincolo”, a menționat Serebrian.
Potrivit lui Oleg Serebrian, din punct de vedere politic, probabil că s-a dorit cu mâinile Chișinăului deblocarea unei probleme legate de tranzitul gazului prin Ucraina, nu doar spre R. Moldova, dar și Austria, Ungaria, Slovacia.
„Acum devine foarte clar că lucrurile se complică prea mult, întrucât Austria a găsit alte resurse. Doar pentru Ungaria și Republica Moldova Ucraina nu va fi de acord. Este foarte clar deja că tranzitul nu va fi. Până foarte târziu s-a crezut că tranzitul va fi posibil. La Tiraspol până ieri exista această certitudine că tranzitul va fi acceptat prin Ucraina. Ieri am avut o discuție cu cei de la Tiraspol și le-am spus foarte hotărât că din sursele noastre foarte sigure Kievul nu va accepta acest tranzit”, a adăugat Serebrian.
Tot la aceeași emisiune, fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a specificat că situația s-ar putea clarifica, luni, 16 decembrie, când va avea loc licitația cu privire la rezervarea capacităților lunare pentru gazoductul transbalcanic.
„Seara, pe 16 decembrie, noi vom ști au rezervat ceva capacități „Gazprom”-ul sau companiile afiliate „Gazprom”-ului, pentru a aduce gaz prin gazoductul transbalcanic. Da sau nu. Dacă da, ce volume, pentru că este un element important. Prognoza mea este că ei totuși vor livra gaz, doar că nu vor livra întregul volum. Nu va fi 5.7, ei vor livra doar necesarul pentru menținerea consumului pe malul stâng, ei cred că ei atât vor livra și să ne lase pe noi fără energie electrică. Nici asta nu este clar până la capăt, pentru că ei ar putea spune că livrăm nu la hotar cu R. Moldova, sau la hotar cu Ucraina, România, dar livrăm și luați de la hotarul Turcia-Bulgaria”, a spus Parlicov.
Menționăm că prim-ministrul Dorin Recean a solicitat în această seară în Parlament instituirea stării de urgență în sectorul energetic, pentru o perioadă de 60 de zile, recomandată de Comisia pentru Situații Excepționale, care a analizat riscurile pe care le-ar putea genera eventuala sistare a livrării de gaze către regiunea transnistreană de către concernul rus „Gazprom”, din 1 ianuarie 2025.
Miercuri, 11 decembrie, în regiunea separatistă transnistreană a fost instituită stare de urgență în economie pentru o perioadă de 30 de zile. Așa-zisele autorități din regiune spun că nu au nicio certitudine, dacă vor primi sau nu gaze rusești din luna ianuarie.
Începând cu 1 ianuarie 2025, expiră acordul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina. Livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană rămâne incertă. În urma vizitei ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Sankt Petersburg, oficialul a declarat că „Gazprom”-ul condiționează livrările prin ruta alternativă, Turcia, către țara noastră cu stingerea pretinselor datorii pe care le-ar avea „Moldovagaz” față de furnizorul rus.
Victor Parlicov, după vizita la Sankt Petersburg: Riscul unei crize energetice este iminent
Jānis Mažeiks: UE va susține Republica Moldova pentru a depăși o eventuală criză energetică
Explicăm // Cum se alimentează Republica Moldova cu gaze naturale și energie electrică
Criza energetică din Republica Moldova: măsurile propuse de autorități și recomandările experților