Externe

Corespondență de la București // Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: „Un obiectiv strategic important pentru țara noastră”

România este oficial în Spațiul Schengen, cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie 2025. Decizia a fost luată, azi, de miniștrii de interne ai UE. În consecință, controalele de la punctele de trecere a frontierelor României către statele membre ale spațiului de liberă circulație vor fi eliminate. În consecință, începând cu 2025, toate controalele de la punctele de trecere a frontierelor către statele membre ale spațiului Schengen vor fi eliminate.

Ultimele state care au avut obiecții în ultimii ani privind acceptarea României și Bulgariei în acest spațiu, respectiv Austria și Olanda, au renunțat la dreptul lor de veto împotriva celor două state. La scurt timp, au venit reacții oficiale de la București.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este un beneficiu major pentru economia românească, călătoriile urmând a fi mult mai rapide pentru milioanele de cetățeni români care trăiesc și călătoresc în UE.

O poziție similară a venit și de la președintele Klaus Iohannis, care a subliniat avantajele care vin odată cu această decizie istorică: „Aderarea la spațiul Schengen a reprezentat un obiectiv strategic important pentru țara noastră. De-a lungul timpului, au existat o serie de obstacole, în ciuda faptului că România este de mult timp pregătită tehnic pentru a respecta exigențele Schengen...() Ne dorim mai multă Europă, nu mai puțină, iar cei care instigă la negarea beneficiilor și valorilor europene sunt adversari ai democrației și ai libertății și vor izolarea României”.

Amintim că, atât România, cât și Bulgaria au îndeplinit în urmă cu mai mulți ani condițiile de aderare la spațiul Schengen, dar pe rând diverse state europene s-au opus. În ultimul an, Austria a fost cel mai vehement contestatar al intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen, ambele state fiind gata procedural de peste un deceniu să acceadă în spațiul de liberă circulație.

Viena a legat lărgirea zonei de liberă circulației de problema înmulțirii migranților, deși cifrele agreate la nivel european arată că prin România și Bulgaria pătrund puțini migranți ilegali în UE.

În toți acești ani, cetățenii români au pierdut ore în cozile de la granițe, în timp ce companiile de transport au pierdut cam două miliarde de euro anual din cauza acelorași cozi de la punctele de trecere a frontierei.

Autor: Mircea Oprea

Citește mai mult