Scenarii de soluționare a crizei energetice din R. Moldova, discutate la Bruxelles. Siegfried Mureșan: „Cu ceea ce poate UE - va ajuta”
Trei scenarii de soluționare a crizei energetice din Republica Moldova sunt discutate de autoritățile de la Chișinău cu cele de la Bruxelles. Însă, indiferent de decizia ce urmează a fi luată, Uniunea Europeană va susține cetățenii țării noastre așa cum a făcut-o și iernile trecute, a declarat președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, într-un interviu, acordat pentru NordNews.
Jānis Mažeiks: UE va susține Republica Moldova pentru a depăși o eventuală criză energetică
Criza energetică din Republica Moldova: măsurile propuse de autorități și recomandările experților
Criza energetică: Starea de urgență economică instituită de Tiraspol intră în vigoare
„Știm din ultimii ani că Uniunea Europeană a oferit iernile trecute sprijin, inclusiv financiar Republicii Moldova. Care sunt concret nevoile și așteptările vom afla și vom vedea cum reacționăm și cum putem ajuta. Cu ceea ce poate UE - oricum va ajuta”, a declarat Siegfried Mureșan.
Primul scenariu prevede că Gazprom continuă livrările cu gaze naturale pentru regiunea transnistreană, iar Republica Moldova ar avea nevoie de un sprijin financiar de aproximativ 120 de milioane de euro pentru a acoperi costurile și a menține stabilitatea energetică. Cel de-al doilea scenariu presupune că Gazprom va opri livrarea, însă vom avea energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar gazele naturale livrate malului stâng vor fi de pe piața europeană. Această variantă ar necesita o finanțare suplimentară de 240 de milioane de euro.
Cel mai pesimist scenariu arată că vom procura gaze naturale exclusiv din Europa, iar energia electrică, de pe piața internațională. Este cel mai costisitor scenariu estimat la 380 de milioane de euro pentru acoperirea diferenței de prețuri atât pentru gaze naturale, cât și pentru energie electrică.
În condițiile în care Ucraina a anunțat că nu va prelungi contractul de tranzit pentru gazele rusești pe teritoriul său după data de 1 ianuarie 2025, în plină iarnă, Republica Moldova ar putea să se confrunte cu cea mai gravă criză energetică din ultimii ani.
Precizăm că și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a menționat anterior, la Radio Moldova, că Uniunea Europeană va fi alături de Republica Moldova pentru a o susține și pentru a depăși o eventuală criză energetică.
Amintim că Guvernul de la Chișinău a instituit începând cu data de 16 decembrie stare de urgență în energetică, pentru o perioadă de 60 de zile, iar la ședința Parlamentului de astăzi, propunerea va fi supusă votului.