Peste 40 de studenți străini care au absolvit USMF „Nicolae Testemițanu”, pregătiți să plece în țările lor să ajute oamenii
44 de studenți din India, Israel și Ucraina, absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, au depus jurământul medicului. După șase ani de studii în Republica Moldova, tinerii specialiști sunt pregătiți să plece în țările lor să ajute oamenii. La rândul său, profesorii îi așteaptă înapoi în calitate de specialiști.
Noureen Ali, originară din India, se numără printre absolvenții care au depus astăzi jurământul. Tânăra spune că a decis să devină medic pentru a urma calea mamei, care este asistentă medicală.
„Am ales Moldova, deoarece din toate țările Republica Moldova oferă cele mai calitative studii comparativ cu China sau alte țări. În viitor voi merge în India, unde voi avea examene. Odată ce trec peste ele, mă voi gândi ce fac mai departe, poate voi face studiile postuniversitare”, a spus absolventa Noureen Ali.
Pe urmele părinților a ales să meargă și Zahra Alchaar, care a venit la studii în țara noastră din Ucraina. Tânăra spune că cei mai grei au fost primii ani de facultate, care au fost plini de încercări.
„Deoarece totul pentru mine era nou, și era și bariera lingvistică. Aici toți comunicau în limba română și limba rusă. Studiile în Republica Moldova au fost cei mai buni ani. Acești șase ani au trecut repede, am avut experiențe noi. Am venit când aveam 18 ani, acum am 24”, afirmă Zahra Alchaar.
Studenții spun că apreciază că au avut posibilitatea să beneficieze de studii calitative: „Eu sunt din Israel, dar am învățat aici și am avut legătură cu oameni extraordinari. Îmi place Moldova, îmi place acest pământ, mă simt de parcă aș fi acasă sau poate chiar și mai bine”.
Profesorii spun că aceștia sunt așteptați să revină în țara noastră în calitate de specialiști.
„Acești copii care sunt deja absolvenți și sunt licențiați în medicină au îndeplinit programul de studii, au susținut cu brio examenele și pentru asta îi felicităm și, desigur, că este un eveniment important pentru mediul academic, cât și pentru toată comunitatea academică din țara noastră”, a precizat decanul Facultății de medicină, Mircea Bețiu.
„Deci, noi avem 30 de ani de pregătire a studenților internaționali. Vă dați seama că în acești ani s-a schimbat geografia, țările și tot am căutat studenți mai buni și mai mulți din diferite țări. În primul rând, aduc folos la dezvoltarea economiei țării și a universității ca să ne dezvoltăm, să creăm condiții de muncă și învățământ pentru beneficiarii noștri și, nu în ultimul rând, aceasta este o imagine a țării noastre”, a declarat rectorul USMF, Emil Ceban.
Începând cu anul 2018, admiterea studenților străini la universitate se organizează bianual - primăvara și toamna.