Memorandum semnat la Chișinău: R. Moldova va prelua din experiența Macedoniei de Nord în procesul de integrare europeană
Republica Moldova va prelua bunele practici ale Macedoniei de Nord în procesul de integrare europeană. În acest sens, astăzi, la Chișinău, a fost semnat un Memorandum de cooperare. În viitorul apropiat, cele două state vor dezvolta un plan de acțiuni, pentru ca echipele implicate în acest proces să-și poată împărtăși cunoștințele și experiențele între ele, începând cu anul 2025. Republica Moldova are ce învăța de la Macedonia de Nord, așa cum țara se află la o etapă mai avansată în parcursul european, susține viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.
„Macedonia de Nord are cea mai recentă experiență din faza de screening bilateral pe care Republica Moldova abia începe să o parcurgă. Colegii din Macedonia de Nord pot să ne ghideze la ce aspecte să atragem atenția mai mult, atunci când discutăm cu colegii din comisia europeană, pot să ne ghideze cum să elaborăm acele foi de parcurs care urmează a deveni criterii de referință pentru primul cluster pentru că ei deja au această experiență”, a declarat Cristina Gherasimov, viceprim-ministră pentru Integrare Europeană.
Macedonia de Nord este stat candidat la aderare din 2005. Până în martie 2023, între Uniunea Europeană și Macedonia de Nord au avut loc 16 reuniuni ale Consiliului de stabilizare și de asociere, acumulând o experiență vastă la fiecare etapă, pe care o poate împărtăși cu Chișinăul.
„Prin acest memorandum vom oferi Moldovei toată experiența noastră privind fondurile europene, consolidarea capacităților, alinierea la acquis-ul comunitar. Facem acest lucru nu doar ca să ne arătăm solidaritatea, dar din motiv că suntem siguri că prin aceste acțiuni promovăm una din valorile de bază ale Uniunii Europene - sprijinul față de procesul de integrare a unui candidat înseamnă sprijinirea intereselor strategice ale integrării europene”, a menționat Orhan Murtezani, ministru al Afacerilor Europene în Macedonia de Nord.
Republica Moldova și-a obținut statutul de stat candidat la aderare în iunie 2022. Negocierile de aderare au fost deschise oficial în luna iunie a acestui an. În prezent, Republica Moldova se află la etapa de screening bilateral pe grupul doi de capitole - Piața Internă. Primele capitole de negocieri, din grupul 1 - Valori Fundamentale, ar putea fi deschise la începutul anului 2025.