Social

Experți, despre instituirea stării de urgență: A fost necesară pentru ca autoritățile să acționeze prompt în cazul unei eventuale crize energetice

Instituirea stării de urgență a fost necesară pentru ca autoritățile să acționeze prompt dacă malul stâng al Nistrului va rămâne fără gaze naturale, iar pe malul drept ar putea avea loc deconectări ale curentului electric începând cu 1 ianuarie. În cazul în care se va declanșa o criză energetică, autoritățile vor procura energie electrică mai scumpă decât cea de la Centrala de la Cuciurgan, dar, oricum, vor fi mai mici decât cele de pe piață, au menționat experții în domeniu la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Sistarea livrărilor de gaze naturale de la Gazprom va lovi dur în cetățenii din stânga Nistrului, însă va avea efecte și pentru populația de pe malul drept, susține ex-vicepremierul pentru reintegrare și expertul în securitate, Gheorghe Balan. Acesta a mai subliniat că instituirea stării de urgență va facilita mai multe procese pentru autoritățile de la Chișinău în depășirea crizei.

„În acest caz, prim-ministrul și-a asumat coordonarea domeniului energetic și în același timp și președinția acestei comisii, se va face totul transparent și maximal de deschis, ca să se evite orice fel de speculații. Până la urmă, aceleași achiziții vor fi făcute pe piața liberă, dacă se va ajunge la achiziții pe piața liberă, unde va fi totul posibil de verificat. Starea de urgență ne permite să depășim niște bariere interne și să urgentăm lucrurile în achiziționare, în rezolvarea problemelor existente”, a declarat Gheorghe Balan.

„Deci prețurile exacte e greu să le anticipăm, pentru că situația este destul de volatilă, instabilă, dar cu siguranță vor fi mai mari decât acum. Pentru că noi de la Cuciurgan cumpărăm electricitate pe care acolo o produc pe gaz gratis. În România nimeni nu o produce gratis, respectiv va fi un preț mai mare. În același timp, ministrul Energiei din România a anunțat că Moldova va beneficia de un mecanism de plafonare a prețurilor, ce înseamnă oricum că prețul va fi mai mic decât prețul de piață. Pe de altă parte, Energocom a anunțat că aceste contracte nu acoperă tot necesarul nostru și o parte va fi cumpărată de pe piața liberă de la bursă din România”, spune Eugen Muravschi.

Instituirea stării de urgență era o necesitate pentru actuala guvernare pentru a putea interveni prompt în caz de criză, susține reprezentantul Blocului Politic „Împreună”, Liviu Vovc.

„În opinia noastră, este o necesitate, deoarece există o incertitudine cu privire la aprovizionarea cu energie electrică și atunci va fi nevoie rapid de achiziționat de pe bursă energie electrică. Și în stare de urgență aceste proceduri vor fi mai simple ca să acționeze guvernul”, a punctat Liviu Vovc.

Subiectul privind instituirea stării de urgență a stârnit replici și acuzații între partidul de guvernare și reprezentanții opoziției. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor acuză guvernarea că a gestionat prost situația din domeniul energetic și nu a pregătit țara de cu vară cu resurse energetice pentru întregul sezon rece, iar economia a degradat. Vicepreședintele Parlamentului din partea PSRM, Vlad Batrîncea, susține că nu este nevoie de stare de urgență deoarece, sub acest pretext, sunt doar mimate anumite soluții care trebuia făcute din timp.

„Starea de urgență de la sine nu rezolvă nicio problemă. Și nu oferă niciun instrument suplimentar concret care este menit să ajute Republica Moldova și cetățenii țării. Astăzi nici prin demiterea lui Parlicov, nici prin instituirea stării de urgență nu vor veni soluții. Problema există și vinovații trebuie trași la răspundere”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Precizăm că, începând cu data de 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova va fi instituită stare de urgență, pe o perioadă de 60 de zile. Parlamentul a adoptat, cu votul a 56 de deputați un proiect de hotărâre care prevede acest lucru. Declararea stării de urgență a fost propusă de Guvern, având la bază Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, precum și ținând cont de faptul că insuficiența resurselor energetice afectează direct și imediat securitatea statului și a cetățenilor.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult