Internațional

Revista presei internaționale // „Intrarea imediată a Ucrainei în NATO, ar putea compensa concesiile teritoriale”; Tranziția puterii în Siria

Presa internațională continuă să relateze despre eforturile internaționale de a pune capăt războiului ruso-ucrainean, subiect care va fi abordat azi din nou de miniștri de Externe ai Uniunii Europene. Un alt subiect de rezonanță abordat de presa străină e tranziția puterii în Siria, care are impact asupra întregului Orient Mijlociu.

Cum ar putea Trump să pună capăt războiului ruso-ucrainean? E întrebarea la care caută răspuns Foreign Affairs. Potrivit publicației, Trump ar trebui să dezvolte un plan mai complex, care să încurajeze Kievul să renunțe nominal la o parte din teritoriu în favoarea Rusiei, în schimbul securității garantate prin aderarea Ucrainei la NATO. Pentru a face acest lucru, Trump trebuie să accelereze livrările de ajutor militar pentru Ucraina, care au fost deja aprobate, și apoi să declare intenția de a trimite mai multe arme pentru a opri dorința Rusiei de a continua războiul. Putin va începe negocieri serioase doar atunci când armata rusă nu va mai putea să cucerească noi teritorii ucrainene sau, ceea ce e mai puțin probabil, atunci când soldații ruși vor începe să piardă poziții, scrie Foreign Affairs. Putin trebuie să fie convins că SUA nu vor abandona Ucraina, în timp ce Zelenski trebuie convins să accepte încheierea războiului prin intrarea imediată a Ucrainei în NATO care ar putea compensa concesiile teritoriale. Doar posibilitatea aderării Ucrainei la NATO ar putea face ca Zelenski să accepte o formulă în care Kievul va recunoaște că va urmări reunificarea Ucrainei doar prin mijloace pașnice și nu va recunoaște juridic ocupația teritoriilor sale, conchide Foreign Affairs.

Echipa lui Donald Trump este dispusă să ia în considerare inițiativa prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, de a pune capăt războiului ruso-ucrainean, a declarat într-un interviu pentru CBS News, Mike Waltz, viitorul consilier al președintelui SUA pentru securitate națională. Potrivit acestuia, „Orban discută frecvent cu rușii, are relații bune cu Trump și ar putea ajuta la aplanarea conflictului”, a spus Waltz pentru CBS News. Ungaria a solicitat între timp o convorbire telefonică între premierul maghiar Viktor Orban și președintele ucrainean Vladimir Zelenski, dar a primit un refuz, informează Unian, citând o declarație a ministerului de extrne de la Budapesta. Potrivit acestuia, Orban dorea să discute despre propunerea Ungariei privind încheierea unui armistițiu înainte de Crăciun - o temă pe care premierul maghiar a discutat-o anterior cu președintele rus Putin.

BBC comentează mesajul lui Papa Francisc, care în timpul unei vizite pe insula franceză Corsica a făcut apel la pace între ucraineni și ruși. El a spus că ucrainenii și rușii au legături istorice frățești, ceea ce stârnește critici dure din partea multor oameni din Ucraina, deoarece politicienii ruși folosesc frecvent afirmații despre legătura dintre cele două popoare pentru a justifica agresiunea Rusiei, remarcă BBC.

Miniștrii de Externe ai UE se reunesc luni, 16 decembrie, la Bruxelles având pe agendă, situația din Ucraina, criza din Georgia și evoluțiile din Orientul Mijlociu, inclusiv din Siria, transmite AFP. Va fi prima reuniune a șefilor diplomațiilor din țările blocului comunitar prezidată de noul Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, remarcă agenția de presă. Miniștrii de externe vor avea un schimb de opinii despre ultimele evoluții din Georgia, scrie AFP. Potrivit agenției de presă, ei vor analiza „măsuri” împotriva guvernării pro-ruse de la Tbilisi din cauza reprimării „brutale” a demonstranților pro-europeni, care contestă legitimitatea conducerii Georgiei și protestează față de suspendarea cursului de aderare a țării la UE. Un loc important pe ordinea de zi îl vor avea și ultimele evoluții din Orientul Mijlociu, cu evenimentele din Siria, Liban și Fâșia Gaza. Un înalt responsabil european a declarat citat de AFP că UE vrea să intre în curând în contact cu noile autorități din Siria la un nivel „operațional, și nu politic”, iar Comisia Europeană a anunțat că va lansa un pod aerian pentru a susține Siria cu ajutor umanitar.

UE va aborda securitatea energetică pe măsură ce acordul de tranzit cu Ucraina se apropie de sfârșit, titrează Bloomberg. Națiunile Uniunii Europene vor discuta luni despre pregătirile pentru iarnă, cu acordul de tranzit al gazelor dintre Rusia și Ucraina care urmează să expire de la 1 ianuarie, blocul comunitar încercând să elimine treptat dependența de combustibilii fosili livrați de Moscova, precizează publicația citată.

Statele Unite au purtat negocieri directe cu rebelii sirieni care au răsturnat regimul lui Bashar Al Assad, informează The Wall Street Journal. Conform publicației, secretarul de stat american Antony Blinken a spus că discuțiile au avut loc cu liderii radicalilor islamiști și ai altor grupări care au fost îndemnați să aplice o tranziție pașnică a puterii politice bazate pe normele internaționale. Publicația scrie că SUA nu exclud posibilitatea de a slăbi sancțiunile impuse anterior Siriei, dacă noua conducere a țării va respecta mai multe principii între care protejarea și sprijinul minorităților siriene, prevenirea utilizării teritoriului sirian pentru a amenința alte țări și păstrarea sau distrugerea în siguranță a stocurilor de arme chimice ale lui fostului președinte Bashar Al Assad.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult