Criza energetică în Republica Moldova // EXPLICĂM de ce a fost necesară instituirea stării de urgență în sectorul energetic
Starea de urgență în sectorul energetic a fost instituită în contextul riscurilor majore la adresa securității energetice a Republicii Moldova și eventualelor efecte de ordin umanitar în stânga Nistrului, determinate de incertitudinea privind livrările de gaze naturale de către Gazprom către regiunea din stânga Nistrului, mai ales în contextul atacurilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina, susțin autoritățile.
Astăzi este ultima zi când Gazprom urmează să rezerve capacități de transport de gaze naturale pe ruta alternativă către regiunea transnistreană, a precizat secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”. Dacă acest lucru nu se va întâmpla vom avea un semnal clar că autoritățile de la Chișinău trebuie să se pregătească pentru cel mai nefavorabil scenariu.
„În cazul malului drept noi avem întreg necesarul de gaze naturale și avem stocuri suficiente, la începutul lunii ianuarie vom avea circa 110 milioane metri cubi încă în depozite stocuri de gaze. Aceasta reprezintă o măsură de intervenție în caz de criză, iar în cazul energiei electrice, dacă nu va genera centrala termoelectrică așa numită de la MGRS sau de la Cuciurgan, atunci va trebui să ne asigurăm că energie electrică este acoperită din alte surse, inclusiv din import, din ENTSO-E, din România și toate sursele interne vor fi mobilizate la capacitate maximă”, a declarat Borosan.
Instituirea stării de urgență se face pentru ca cetățenii să resimtă cât mai puțin efectele crizei energetice, a precizat expertul în energetică Eugen Muravschi.
„Ministerul Energiei, dar și Guvernul, prin Comisia de Situații Excepționale, capătă mai multe pârghii ca să facă lucruri care inclusiv i s-au reproșat fostului ministru. Acum, în situația de urgență, Guvernul va putea să controleze mai strâns, activitatea companiilor energetice, va putea să dea indicații: cumpărați, nu cumpărați. Este cumva firesc pentru a putea reacționa în timp util la eventuala situație de criză, în cazul în care livrările de gaz rusesc către regiunea din stânga Nistrului sunt stopate total sau parțial, pentru că în așa situație nu prea îți permiți să aștepți să faci licitații la bursă conform procedurilor normale, dar trebuie să faci mai rapid”, a subliniat Eugen Muravschi.
Precizăm că, în urma instituirii stării de urgență va putea fi făcută achiziționarea în regim de urgență a energiei electrice și gazelor naturale. Totodată, vor putea fi direcționate mijloacele financiare din bugetul de stat pentru a acoperi necesarul energetic. Vor fi reorganizate activitățile furnizorilor în așa fel ca să fie operate schimbări pentru a asigura continuitatea livrărilor de energie. De asemena, se va implementa în caz de necesitate o protecție socială extinsă. Aceasta constă în sprijinul pentru cetățenii din regiunea transnistreană, inclusiv pentru a preveni o criză umanitară. În același timp, Guvernul va face derogări temporare de la mai multe legi.
Republica Moldova riscă să fie afectată grav de o criză energetică dacă Gazprom va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană din 1 ianuarie 2025. Potrivit autorităților, această situație ar putea duce la o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc 300 de mii de cetățeni, de asemenea există riscuri majore pentru stabilitatea sistemului energetic, dar și perturbări economice severe și creșterea prețurilor.