„Gazprom” nu a rezervat volumele lunare necesare pentru luna ianuarie. Ce urmează?
Luni, 16 decembrie, concernul rus „Gazprom” nu a rezervat volumele lunare necesare de gaze pentru luna ianuarie prin conducta transbalcanică. Acum, „Gazprom” poate rezerva pentru luna ianuarie volume zilnice, inclusiv pe 31 decembrie, dar, evident, vor costa mai scump, a precizat pentru „Teleradio-Moldova” președintele interimar al Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban.
Mai mult, Vadim Ceban a menționat că Republica Moldova a mai fost într-o situație similară în 2019, atunci când „Naftogaz” și „Gazprom” purtau negocieri privind prelungirea tranzitului de gaze prin Ucraina. „Pe coridorul transbalcanic volumele de gaze au fost rezervate practic în ultimele zile ale anului. Atunci însă noi nu eram gata nici fizic să primim gaze. Acum nu este vorba despre o problemă nici tehnică, nici comercială, ci de voința „Gazprom”-ului”, a precizat Vadim Ceban.
Și directorul companiei „Vestmoldtransgaz”, Liviu Duminică, a confirmat faptul că în cazul procurărilor zilnice ale gazelor prin coridorul transbalcanic vor crește tarifele de transport. „Transportatorul, în cazul de față „Gazprom”, ar trebui să achite aceste tarife, sau tiraspolenii. Dar tiraspolenii, din ce știu, nu achită deloc”, a declarat Liviu Duminică.
Menționăm că Republica Moldova primește gaze prin conducte din Ucraina și România, iar energia electrică, în prezent, vine în mare parte de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de așa-zisele autorități de la Tiraspol. Această energie este produsă din gazul livrat de „Gazprom”, pentru care malul stâng nu achită nimic. Potrivit ex-ministrului Energiei Victor Parlicov, „Gazprom” condiționează livrarea gazelor din 2025 pe malul stâng de achitarea pretinselor datorii ale malului drept, care au fost respinse de către autoritățile de la Chișinău.
Din decembrie 2022, în regiune ajunge întregul volum de gaze naturale, de 5,7 milioane m3/zi, pe care concernul rus le livrează Republicii Moldova. În schimb, Chișinăul procură energie electrică la prețuri avantajoase de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de pretinsele autorități de la Tiraspol. Până în 2022, ambele maluri ale Nistrului au depins în totalitate de gazul rusesc.
În contextul în care tranzitul gazelor rusești prin Ucraina ar urma să fie sistat începând cu 1 ianuarie, autoritățile din Republica Moldova iau în considerare utilizarea conductei transbalcanice pentru a asigura aprovizionarea regiunii transnistrene.