Revista presei internaționale // Donald Trump face o nouă promisiune pentru oprirea „măcelului” din Ucraina; Înalt general rus, ucis de o bombă la Moscova
Presa internațională își concentrează atenția asupra noilor promisiuni ale președintelui ales al SUA Donald Trump de a pune capăt războiului ruso-ucrainean. Cum a fost demis cancelarul Germaniei Olaf Scholz, cum și de ce s-a refugiat fostul dictator al Siriei la Moscova și de ce cresc îngrijorările legate de apariția unor obiecte zburătoare pe coasta de est a SUA? – sunt alte întrebări la care caută răspuns publicațiile străine.
În dimineața zilei de marți, 17 decembrie, un exploziv a fost activat lângă un bloc de locuințe pe bulevardul Ryazanski din Moscova, iar printre victime s-au numărat Igor Kirillov, comandantul trupelor de protecție nucleară, chimică și biologică ale Armatei Ruse, și un subaltern de-al său, transmite BBC. Explozivul a fost plasat într-o trotineta lăsată lângă intrarea unui bloc de locuințe, iar Kirillov și asistentul său au murit în urma detonării acestuia, relatează serviciul britanic de știri. BBC amintește că "Kirillov era cunoscut pentru declarațiile sale frecvente, în special după începutul războiului din Ucraina, în care acuza Kievul de implicare în dezvoltarea armelor chimice și biologice. A fost numit șef al trupelor de protecție chimică și biologică în aprilie 2017, după ce a condus Academia Militară RHC... Cu o zi înainte, SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) l-a declarat pe Kirillov suspect într-un dosar penal, acuzându-l de responsabilitatea pentru „utilizarea în masă” a armelor chimice interzise pe fronturile estic și sudic ale Ucrainei. Conform serviciilor de contrainformații ucrainene, la ordinul lui Kirillov, de la începutul războiului au fost înregistrate peste 4.800 de cazuri de utilizare a armelor chimice de către inamic." De la locul exploziei, produse azi, au fost ridicate componente ale dispozitivului care a detonat, iar potrivit datelor preliminare, el conținea aproximativ 300 de grame de trotil, scrie BBC precizând că autoritățile ucrainene nu au comentat cazul.
Donald Trump face o nouă promisiune pentru oprirea „măcelului” din Ucraina, dar evită să dea un răspuns direct despre cedarea de teritorii, titrează AFP. Potrivit agenției de presă, președintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat luni că a văzut imagini cumplite cu moarte și distrugeri de pe frontul din Ucraina și va discuta cu președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, pentru a ajunge la o înțelegere care să pună capăt acestui război sângeros. Întrebat dacă, în opinia lui, Kievul ar trebui să cedeze teritorii Moscovei pentru a se ajunge la pace, viitorul președinte american a evitat să dea un răspuns direct, afirmând doar că o mare parte a teritoriilor ucrainene ocupate de trupele ruse au fost reduse la stadiul de ruine și moloz și va fi nevoie de un secol pentru a fi reconstruite. AFP amintește că săptămâna trecută, Trump a afirmat că are un „plan foarte bun” care ar contribui la oprirea războiului ruso-ucrainean, dar nu a dezvoltat subiectul. Planul ar putea să prevadă înghețarea liniilor frontului și forțarea Kievului și Moscovei să se așeze la masa negocierilor, scrie AFP, făcând referire la dezvăluirile unor consilieri ai lui Trump.
Cancelarul german Olaf Scholz a pierdut luni votul de încredere în parlament, ceea ce deschide calea pentru alegeri generale anticipate, pe data de 23 februarie, informează Reuters. Rezultatul votului nu reprezintă o surpriză, deoarece era de așteptat ca Scholz să piardă votul după ce coaliția sa tripartită s-a destrămat luna trecută, notează agenția de presă. Coaliția s-a destrămat după ce reprezentanții Partidului Liberal-Democrat (FDP) au demisionat în urma unei dispute privind datoriile de stat, lăsându-i pe social-democrații lui Scholz și pe Verzi fără majoritate parlamentară tocmai când Germania se confruntă cu o criză economică tot mai gravă, explică Reuters.
În timpul ședinței dinaintea votului, Scholz a insistat că Germania are nevoie de investiții masive pentru viitor, în special pentru a-și consolida capacitățile de apărare, remarcă Deutsche Welle. Deși a afirmat ferm că nu va trimite Ucrainei rachete germane Taurus, el a subliniat că Berlinul va rămâne cel mai puternic susținător al Kievului din Europa, remarcă publicația. Potrivit sondajelor de opinie, alegerile anticipate din februarie ar urma să fie câștigate, cel mai probabil, de creștin-democrați, iar liderul acestora Friedrich Merz – un susținător mai puternic al Ucrainei decât Scholtz, ar avea cele mai mari șanse să devină noul cancelar federal, conchide Deutsche Welle.
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad, care și-a găsit refugiu la Moscova, a susținut luni că nu și-a planificat fuga din Siria, ci a urmat în ultimul moment o recomandare de evacuare primită din partea autorităților ruse, relatează DPA. „Moscova a cerut (…) o evacuare imediată către Rusia în seara zilei de duminică, 8 decembrie”, a adăugat Assad, citat de agenția de presă, referindu-se la ziua în care rebelii au cucerit Damascul și și-au proclamat victoria în Siria. Bashar al-Assad mai susține că Siria se află acum „în mâinile teroriștilor”, deși regimul de la Moscova a renunțat deja la acest termen și l-a înlocuit cu „opoziția”, scrie DPA.
Banca centrală a lui Bashar al-Assad a transportat cu avionul 250 de milioane de dolari în numerar la Moscova, într-o perioadă de doi ani în care dictatorul sirian de atunci era îndatorat Kremlinului pentru sprijinul militar, iar rudele sale cumpărau în secret active în Rusia, relatează Financial Times. Potrivit publicației, transferurile neobișnuite de la Damasc subliniază modul în care Rusia, un aliat crucial al lui Assad, care i-a acordat sprijin militar pentru a-și prelungi regimul, a devenit una dintre cele mai importante destinații pentru banii sirieni, scoși din sistemul financiar din cauza sancțiunilor occidentale. Transferurile de bani către Rusia au coincis cu faptul că Siria a devenit dependentă de sprijinul militar al Kremlinului, iar familia extinsă a lui Assad a început să cumpere proprietăți de lux în Moscova, scrie FT. Opoziția siriană și guvernele occidentale au acuzat regimul lui Assad că a jefuit bogățiile Siriei și a recurs la activități criminale – cum ar fi traficul de droguri – pentru a se împogăți și a finanța războiul, conchide publicația.
În rândul cetățenilor americani cresc tot mai mult îngrijorările legate de apariția unor obiecte zburătoare pe coasta de est a SUA, în special deasupra cartierelor rezidențiale și infrastructurii critice, transmite CNN. Potrivit postului american, autoritățile sugerează că acestea ar fi drone, dar nu reprezintă un pericol. A fost pornită și o anchetă a observațiilor. În vreme ce unii politicieni, inclusiv Donald Trump, au cerut doborârea dronelor, FBI și Departamentul pentru Securitate Internă au declarat că nu există „nicio dovadă în acest moment că dronele observate reprezintă o amenințare la adresa securității naționale sau a siguranței publice sau că acestea au o legătură străină”, subliniază CNN.