Social

Moldovenii care dețin poliță medicală vor beneficia de carduri europene de sănătate

Cetățenii moldoveni care dețin poliță medicală vor beneficia de carduri europene de sănătate pe care le vor putea utiliza în toate țările blocului comunitar. Conceptul acestui instrument va fi elaborat în anul 2025, afirmă reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Cardurile europene de asigurare în sănătate pentru cetățenii care dețin polița medicală vor fi valabile odată cu integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Deținătorii acestuia vor avea acces gratuit sau cu un cost redus la serviciile medicale necesare în cazul unor probleme de sănătate care au survenit pe durata călătoriei sau a vizitelor de studii și de cercetare în țara respectivă.

Începând cu anul viitor, Compania Națională de Asigurări în Medicină urmează să modifice legislația pentru alinierea la standardele europene privind implementarea cardului european de asigurări sociale de sănătate. În acest proces, beneficiază de susținerea experților internaționali, care s-au aflat recent într-o vizită în țara noastră și au discutat pe marginea acestui subiect, afirmă directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon.

Anul 2024 este un an când a început ajustarea legislației și implementarea acquis-ului comunitar în Republică Moldova. Primul domeniu de care este responsabilă Compania Națională de Asigurări în Medicină este implementarea în Republică Moldova a cardului european de asigurări de sănătate. Deja avem expertiza unor experți europeni pentru implementarea în țară a acestui card. În anul 2025, urmează să venim cu primele modificări ale legislației și cu elaborarea conceptului acestui card cu ajutorul experților”, susține șeful CNAM.

Ion Dodon a explicat și faptul că un card de sănătate va permite persoanei asigurate care circulă în interes de turism sau de serviciu să aibă acces la serviciile medicale din țara în care se află și să beneficieze de asistența medicală necesară.

Pacientul va primi asistență medicală gratuită în cazul unui accident, dacă se acutizează o maladie cronică sau pentru a continua tratamentul început în țară, a adăugat specialistul.

Dacă un cetățean al Republicii Moldova călătorește în altă țară a Uniunii Europene sau țările care nu sunt membre ale UE, dar au tratate precum: Marea Britanie, Elveția, Islanda, Norvegia, și a făcut un accident acolo, persoana va fi tratată din contul companiei de asigurări din Republica Moldova. Aceeași regulă se aplică și pentru cetățenii străini care călătoresc în țara noastră”, a adăugat Ion Dodon.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate este emis gratuit persoanelor asigurate și le oferă cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene, precum și celor din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit, acces gratuit sau cu un cost redus la servicii medicale în timpul vizitelor temporare în străinătate, dacă acestea devin necesare pe durata vizitei.

Cardul respectiv asigură tratamentele și procedurile care sunt în mod normal acoperite de asigurările de sănătate din țara vizitată.

Este important de subliniat că un card european de asigurări sociale în sănătate nu este o alternativă la asigurarea de călătorie. Acesta nu acoperă serviciile private de asistență medicală, costurile de călătorie cu avionul înapoi în țara de origine sau contravaloarea bunurilor pierdute ori furate.

Un astfel de document nu acoperă costurile în situația în care scopul călătoriei este de a beneficia de tratament medical și nu garantează pe deplin servicii gratuite. Din motiv că sistemul de sănătate diferă de la o țară la alta, pentru unele servicii ar putea să fie nevoie de anumite plăți.

Autor: Cristina Prisăcari

Citește mai mult