Externe

SUA anunță că trimite tancuri americane în Ucraina

Statele Unite ale Americii vor trimite tancuri Abrams în Ucraina. Anunțul a fost făcut miercuri de către președintele american, Joe Biden. Într-un discurs adresat națiunii la Casa Albă, Biden a numit blindatele ca fiind „cele mai bune” din lume.

Potrivit președintelui american, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin se aștepta ca sprijinul SUA pentru Ucraina să se prăbușească în timp, dar „s-a înșelat”.

„Suntem uniți, America este unită, la fel și lumea. Nu este o amenințare de ofensivă împotriva Rusiei, este o întărire a capacității de apărare a Ucrainei”, a continuat liderul de la Casa Albă, citat de BBC.

Joe Biden spune că decizia de a trimite tancuri este „o dovadă în plus a angajamentului nostru de durată și neclintit față de Ucraina”.

În această dimineață, un înalt oficial de la Casa Albă a avertizat că SUA se așteaptă ca Putin să treacă la ofensivă în lunile următoare, pe măsură ce vremea se încălzește.

Tancurile Abrams din SUA vor avea nevoie de luni de zile să ajungă în Ucraina.

Amintim că astăzi și Guvernul german a anunțat că va timite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina. Decizia de astăzi a Berlinului de a livra tancuri grele Leopard către Ucraina este importantă și prin faptul că dă undă verde și altor state care au asemenea tehnică de luptă să le oferă Ucrainei - a declarat pentru postul nostru de Radio expertul în Securitate Vitalie Marinuța. Potrivit lui, Rusia ar putea conștientiza că Ucraina este și mai mult susținută de partenerii occidentali și vor depune toate eforturile pentru a contribui la victoria Ucrainei.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunac și cel polonez Mateusz Morawiecki a salutat decizia Germaniei de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, mulțumindu-i cancelarului Olaf Scholz și spunând că aceasta va „întări puterea defensivă de foc a Ucrainei. Acum sunt accelerate eforturile. Astfel, se poate de asigurat că Ucraina câștigă acest război și asigură o pace durabilă”, a oficialul britanic pe Twitter.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult