Consiliul UE a convenit să înceapă negocierile cu Parlamentul European privind planul de creștere economică pentru Republica Moldova
Consiliul Uniunii Europene și-a definit poziția de negociere cu privire la Facilitatea de reformă și creștere pentru Republica Moldova. Acum urmează ca Președinția Consiliului să înceapă negocierile cu Parlamentul European privind mecanismul de reformă și creștere pentru Republica Moldova, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat.
Poziția de negociere a Consiliului este strâns aliniată cu propunerea Comisiei de a înființa facilitatea, care se bazează pe Facilitatea pentru reformă și creștere din Balcanii de Vest.
În același timp, mandatul Consiliului pune un accent suplimentar pe asistarea Moldovei în gestionarea și absorbția consecințelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a încercărilor Rusiei de a destabiliza Moldova.
Alte ajustări ale propunerii Comisiei ar trebui să consolideze rolul Consiliului în gestionarea instalației. Consiliul va avea o voce mai importantă în aprobarea și modificarea agendei de reformă, monitorizarea îndeplinirii condițiilor pentru sprijinul UE și evaluarea respectării condițiilor de plată.
Facilitatea propusă este pilonul financiar al Planului de creștere pentru Moldova, pe care Comisia l-a prezentat în octombrie. Acesta va sprijini Moldova în reformele de-a lungul drumului său UE și va stimula convergența economică cu UE, pe baza unei agende de reforme ambițioase. Facilitatea va încuraja Moldova să-și alinieze mai bine politicile și valorile, legile, regulile, standardele și practicile cu cele ale UE și să facă pași suplimentari către aderarea la UE.
Facilitatea acoperă perioada 2025-2027. Se așteaptă ca UE să ofere Moldovei până la 285 de milioane de euro sub formă de granturi și 1,5 miliarde de euro în împrumuturi concesionale.