Ministerul Agriculturii anunță măsuri de sprijin pentru fermieri, în timp ce aceștia se pregătesc de noi proteste
Agricultorii se pregătesc de noi proteste în fața Guvernului și a Parlamentului. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că propunerile discutate pe platforma parlamentară privind depășirea crizei în sectorul agricol nu se bucură de susținere. Fermierii cer măsuri urgente pentru a preveni colapsul. Ministerul Agriculturii spune că va continua dialogul constructiv cu agricultorii și anunță că a înregistrat la Parlament un proiect cu măsurile de sprijin pentru aceștia.
Protestului anunțat de Asociația „Forța Fermierilor" se alătură și agricultorii din cadrul asociației găgăuze „Budjac". Ei spun că fermierii din sudul țării au fost cei mai afectați de seceta din vara acestui an.
„Am înaintat cinci revendicări. Nu au acceptat niciuna dintre ele, iată de ce am decis timp de două zile să protestăm Vom ieși în stradă pentru ca revendicările noastre să fie auzite. Nu este un moft al nostru, este o necesitate pentru sectorul agricol”, susține președintele Asociației Fermierilor „Budjac”, Petru Tomailî.
Agricultorii mai spun că cele cinci revendicări, dacă vor fi acceptate, ar putea contribui la depășirea situației de criză din agricultură.
„Prima cerință este legea moratoriului care nici până azi nu a fost modificată, doi este prelungirea licenței de import a cerealelor, iar trei sunt accizele la motorină pentru cei care au de primit subvenții, eu nu le primesc. Vom cere ca subvențiile să fie achitate până la Anul Nou. Și vom cere elaborarea unui mecanism de finanțare pentru anul agricol 2025, dar nu cum a fost cel de anul trecut”, a declarat agricultorul Sergiu Stefanco.
La proteste vor participa și fermierii din nordul țării. Daniel Leahu este un tânăr antreprenor de la Drochia, care propune ca pe agenda discuțiilor cu autoritățile să fie inclusă și revizuirea mecanismul de rambursare a TVA.
„La momentul de față am acumulat TVA în cont, iar la anul viitor, din prima lună trebuie să încep a achita impozitele salariale. Eu nu am cu ce le achita, trebuie să iau un credit bancar, deși am TVA la stat, nu am posibilitatea să arunc de pe un cont pe altul să achit impozite salariale, funciare sau alte taxe care până la urmă tot ajung în bugetul statului. Adică dacă statul este dator față de mine el nu are nicio obligație, iar dacă eu sunt dator față de stat trebuie să merg să mă creditez să mă achit cu statul care ar trebui să mă reprezinte pe mine”, a afirmat agricultorul din Drochia, Daniel Leahu.
Amintim că inițiativa legislativă privind cele cinci măsuri de sprijin acordate agricultorilor afectați de secetă nu a fost examinată săptămâna trecută de Parlament, întrucât proiectul nu avea avizul Guvernului.